Ustavili večji skupini ilegalnih migrantov

V zadnjih dneh so policisti v Brkinih in Istri obravnavali večji skupini ilegalnih migrantov, ki sta poskušali peš priti najverjetneje najprej v Italijo, potem pa dalje. Vsi tujci so zaprosili za azil. Sicer pa so ob polletju na območju koprske policijske uprave obravnavali za skoraj 250 odstotkov več prebežnikov kot v enakem obdobju lanskega leta.

Letos se je število ilegalnih prebežnikov, ki so jih policisti 
ustavili v Brkinih in v Istri, močno povečalo. Foto: Pp Ilirska Bistrica
Letos se je število ilegalnih prebežnikov, ki so jih policisti ustavili v Brkinih in v Istri, močno povečalo. Foto: Pp Ilirska Bistrica

ISTRA, BRKINI > V ponedeljek, malo pred 14. uro, je policijska patrulja pred Materijo, nasproti odcepa za Rožice, opazila večjo skupino ljudi. Na pomoč so poklicali kolege in nazadnje prijeli 13 tujcev, ki so ilegalno prečkali mejo med Hrvaško in Slovenijo. Ugotovili so, da gre za državljane Iraka, Irana in Pakistana. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

Še večjo skupino tujcev so koprski policisti ustavili pred dobrim tednom na koprskem podeželju. Policistom je očividec poročal o skupini približno 17 ljudi, ki hodi med Hrvoji in Belvedurjem. Policisti so nato v bližini Belvedurja ustavili sedem Afganistancev, ostali naj bi se že razkropili. Pri Sirčih so ustavili še tri tujce, pri Kozlovičih pa šest. Vse so odpeljali na policijsko postajo, kjer so opravili postopek.

V Sloveniji so do konca junija obravnavali 828 ilegalnih migrantov (do konca lanskega lanskega junija pa 280), do konca avgusta je številka poskočila že na 1233 (lani v enakem obdobju 523), število se je povečalo za 135 odstotkov. Policisti najpogosteje obravnavajo državljane Afganistana, Kosova, Turčije in Pakistana. Statistični podatki razkrivajo, da so na območju koprske policijske uprave v prvi polovici letošnjega leta obravnavali približno 60 odstotkov vseh migrantov, ki so jih ustavili slovenski policisti.

Po istrskih cestah je hodilo skupno 16 tujcev, med katerimi so bili štirje iz Irana, ostali pa iz Afganistana. V skupini je bilo tudi šest mladoletnikov, najmlajši med njimi je star 14 let. Ker so vsi zaprosili za azil, so jih odpeljali v azilni dom.

Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec je pojasnila, da so v zadnjih dneh policisti ustavili še nekaj tujcev različnih narodnosti, ki so bili v paru ali sami.

Sicer pa se je letos število ilegalnih migrantov, ki so jih obravnavali na koprski policijski upravi, močno povečalo. Do konca junija so jih obravnavali 494, v enakem obdobju lanskega leta pa 142, kar pomeni, da je bilo v prvi polovici leta ustavljenih za 248 odstotkov več ilegalnih migrantov. Julija so nato obravnavali še 72 prebežnikov, v istem mesecu lanskega leta pa 49.

SP


Najbolj brano