Puigdemont podpisal deklaracijo o neodvisnosti Katalonije, poslance bo nagovoril Rajoy

Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je v torek podpisal deklaracijo o neodvisnosti Katalonije, a je naredil tudi korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom. Španski premier Mariano Rajoy bo danes nagovoril španski parlament in spregovoril o krizi v državi, ki je nastala zaradi namere Katalonije po odcepitvi.

 Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je podpisal 
deklaracijo o neodvisnosti Katalonije, a je pozval k odložitvi 
razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v 
dialogu z Madridom. Foto: Wikipedia
Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je podpisal deklaracijo o neodvisnosti Katalonije, a je pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom. Foto: Wikipedia

MADRID, BARCELONA, BRUSELJ > V nagovoru v katalonskem parlamentu je predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont zagotovil, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom.

Špansko vlado je obsodil, ker je poskušala na vse načine preprečiti glasovanje, a jo tudi pozval, naj “posluša, morda ne nas, ampak koga drugega”.

V prvem odzivu na nagovor je tiskovni predstavnik španske vlade poudaril, da je implicitna razglasitev neodvisnosti Katalonije nesprejemljiva. Ponovi je stališče Madrida o nezakonitosti referenduma.

Madrid je v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti omenjal možnost uvedbe 155. člena ustave, ki predvideva razveljavitev avtonomije te pokrajine in vzpostavitve neposredne oblasti s strani Madrida. Mariano Rajoy je doslej pozive separatistične vlade k dialogu zavračal.

O razmerah v Španiji oziroma Kataloniji bo danes predvidoma razpravljala tudi Evropska komisija, ki bo sicer na tedenskem zasedanju govorila o tretjem stebru bančne unije.

STA


Najbolj brano