Ponarejali dovoljenja za pomorščake

Na Hrvaškem je včeraj močno odmevala velika akcija, med katero so aretirali 37 ljudi, predvsem pomorcev. Uskok in policisti preiskujejo korupcijo pri izdaji dovoljenj za pomorščake, ki naj bi se na ladje vkrcavali s ponarejenimi dokumenti. Dva od aretiranih sta osumljena jemanja podkupnine, 35 pa podkupovanja.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

REKA >Aretacije so se začele včeraj zjutraj. Policisti in kriminalisti so na Reki in v nekaterih drugih hrvaških krajih aretirali 37 ljudi, preiskava pa je povezana s korupcijo v pomorskem sektorju, so včeraj poročali hrvaški mediji.

Preiskavo je usmerjal hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala. 37 ljudi, vsi so hrvaški državljani, je osumljeno dajanja in jemanja podkupnine (tega sta osumljena dva vpletena). Sumijo jih tudi zlorabe položaja, ponarejanja listin in overjanja lažne vsebine.

Glavni osumljeni, 46-letni Hrvat, je kot odgovorna oseba trgovske družbe v hrvaški pomorski informacijski sistem vnašal lažne podatke o dolžini plutja oziroma dela na ladjah. Z 58-letnim osumljenim se je dogovoril, da bosta poiskala pomorce, ki bi bili pripravljeni odšteti določen znesek za to, da bi jim v pomorske knjižice vpisali pomorski staž, ki ga dejansko niso opravili. Dogajalo naj bi se vse od leta 2013, in to na Reki, v Zadru, Šibeniku in Splitu.

Glavni osumljeni je po plačilu pomorcem v informacijski sistem vpisoval čas plovbe ter to overjal s podpisi časnikov krova in pomorskimi dnevniki. Pomorske knjižice oziroma fiktiven čas plovbe (čas vkrcanja na ladjah) je nato overjal na luški kapitaniji na Reki. Pomorščaki so tako ohranili ali pridobili nazive, prav tako so potrjevali oziroma podaljševali potrdila o njihovi usposobljenosti.

Od osumljenih pomorcev, ki so jih včeraj zasliševali na reški policiji, naj bi glavni osumljeni dobil najmanj 12.000 evrov in jih nato razdelil z drugimi v verigi. S primorsko-goranske policijske uprave so sporočili, da sta 46-letnik in 58-letnik osumljena po 35 kaznivih dejanj jemanja podkupnine.

SP


Najbolj brano