Pohod med Pivškimi presihajočimi jezeri

Pivško kotlino je narava še posebej lepo obdarila. Kraška polja so polna bruhalnikov in izvirov, ki napolnijo jezera ob večjih deževjih ter ostanejo tam le del leta. Poleti, ko vode ni, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem, ki se je prilagodilo tem razmeram. Jeseni pa narava na Pivškem zaživi v povsem drugačni podobi ...

Palško jezero je največje izmed vseh Pivških presihajočih 
jezer. Foto: Peter Truskinger
Palško jezero je največje izmed vseh Pivških presihajočih jezer. Foto: Peter Truskinger

SLOVENSKA VAS PRI PIVKI > Že v nedeljo bo prava priložnost za jesenski sprehod med Pivškimi presihajočimi jezeri. Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Turistično društvo Pivka namreč vabita na voden (in brezplačen) pohod med jezeri.

Pot je krožna, nezahtevna, dolga približno 15 kilometrov. Start pohoda bo ob 8. uri izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Na poti so predvideni postanki, med katerimi bodo članice TD Pivka pohodnikom ponudile pecivo, na koncu pa bodo vsem postregli s tipično pivško jedjo - krompirjem v zevnici. V primeru dežja pohod odpade.

Pivka z okolico je zanimiva mešanica kamnitega Krasa in zelene Notranjske - presihajoča jezera, reka ponikalnica, vrtače in jame na eni strani ter prostrani zeleni gozdovi na drugi strani. Tam najdemo izjemne naravne danosti, saj več kot polovica občine leži na območju Nature 2000.

Sedemnajst slikovitih, različno velikih in različno obstojnih jezer s svojo skrivnostnostjo in nepredvidljivostjo privlačijo ljubitelje narave. Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije in tako nastanejo jezera. Tam najdemo bogato vrsto rastlinskih in živalskih vrst, ki so drugod že izginile ali pa so ogrožene. Raziskovalci so našteli kar 182 vrst rastlin, 211 vrst hroščev, 106 vrst metuljev in 133 vrst ptic, svoj življenjski prostor pa imajo tukaj tudi velike zveri: medved, volk in ris.

Pivška presihajoča jezera so razporejena po celotni Pivški kotlini. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v Evropi. Najdemo zelo velika, pa tudi majhna. Nekatera imajo višjo nadmorsko lego, nekatera se napolnijo le ob izdatnih deževjih ... Začnejo se z najbolj severnim jezerom, imenovanim Jeredovce, in zaključijo na jugu s Šembijskim jezerom.

PV


Najbolj brano