Na dražbo še zadnja slika Leonarda da Vincija v zasebni lasti

Še zadnjo sliko renesančnega slikarja Leonarda da Vincija, ki je v zasebni lasti, bodo po napovedi avkcijske hiše Christie's naslednji mesec ponudili na dražbi, poročajo tuji mediji. Gre za sliko Salvator Mundi, ki prikazuje Jezusa Kristusa kot odrešenika sveta. Po oceni strokovnjakov je vredna 100 milijonov dolarjev.

Leonardo da Vinci velja za mojstra enigmatičnosti.  Foto: Wikipedia
Leonardo da Vinci velja za mojstra enigmatičnosti.  Foto: Wikipedia

NEW YORK > Da je slika Salvator Mundi, ki je v rokah neimenovanega zbiratelja, zares delo italijanskega mojstra, so potrdili šele pred šestimi leti. Slika je bila namreč več let izgubljena, kasneje pa je veljalo prepričanje, da gre le za kopijo izvirnika. Mnogi jo označujejo za največje odkritje 21. stoletja.

Do danes se je ohranilo manj kot 20 del Da Vincija, čigar umetnine so bile zelo iskane že v času njegovega življenja. Umetnik se je rodil v Toskani leta 1452 in umrl v Franciji leta 1519. Vse, razen slike Salvator Mundi, hranijo v muzejih ali so del drugih institucionalnih zbirk.

Ikonografski tip Salvator Mundi je doživel številne upodobitve. Prikazuje Jezusa Kristusa z dvignjeno desnico v znak blagoslova in kristalno kroglo v levici. Med drugim so ga upodobili Tizian (1570), Andrea Previtali (1519) in Carlo Crivelli (1472).

“Salvator Mundi je bil naslikan v istem časovnem obdobju kot Mona Liza, med njima so očitne kompozicijske podobnosti,” je ob napovedi dražbe za britanski časnik The Guardian povedal Loic Gouzer iz avkcijske hiše Christie's. “Leonardo je bil edinstvena ustvarjalna sila in mojster enigmatičnosti,” je dodal.

“Ko človek stoji pred njegovimi slikami, je nemogoče, da bi v celoti doumel skrivnosti, ki jih izžarevajo - tako Salvator Mundi kot Mona Liza sta odličen primer tega. Tako kot si nikoli ne bomo v celoti znali razložiti nastanka vesolja, tako ne bomo mogli nikoli v celoti razumeti čudeža Leonardovih slik,” je dejal Gouzer.

Umetnina, ki meri 45x65 centimetrov, bo pred dražbo 15. novembra v New Yorku razstavljena še v Hongkongu, San Franciscu in Londonu.

STA


Najbolj brano