Ko ni bilo bobnov, je vadil na mizi ali telesu

13-letni Radoš Bone iz Ceste se je za tolkala odločil, ker preprosto uživa v ritmih. Svoj talent uspešno razvija ob strokovni podpori Uroša Nemaniča v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina in prejema tudi najvišja priznanja na mednarodnih glasbenih tekmovanjih Svirel. Četrto leto je član Pihalnega orkestra Vrhpolje, v prihodnosti pa bi rad študiral v tujini in postal član uglednega big banda.

Tolkalec Radoš Bone ima rad jazz, punk, rock ...  Foto: Osebni Arhiv
Tolkalec Radoš Bone ima rad jazz, punk, rock ...  Foto: Osebni Arhiv

CESTA > Ob priljubljeni temi iz filma Gospodar prstanov z istoimensko knjigo v roki in s kozarcem cedevite pred sabo, tam nekje sredi vasi Vrhpolje na Vipavskem, v pričakovanju njokov z divjačino in pogledom na kameleona ... Tudi vi bi tako z veseljem odkrivali vsakdan mladeniča, ki mu glasba narekuje slog življenja in zagotovo tudi prihodnost. “Glasba je bila v naši družini vedno prisotna. Doma smo prepevali in igrali različne inštrumente. Ker sam nisem rad pel, sem že zelo zgodaj petje in igranje kitare spremljal z bobni. Najprej sem imel le preprost otroški bobenček, nato so mi starši kupili bonge, kasneje tudi ksilofon, po starejšem bratu pa sem kmalu podedoval celo 'baterijo'. V ritmih sem užival. Če bobnov ni bilo v bližini, sem jih vadil na mizi ali na svojem telesu,” pripoveduje Radoš Bona.

Pred kratkim si je poškodoval roko in ob tem še poglobil svoje spoznanje o vlogi glasbe na svoji poti: “Naenkrat nisem mogel igrati v bendu, se pripravljati za orkester ali se preprosto sprostiti z igranjem bobnov. To sem zelo pogrešal.”

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo poslušali skladbe, s katerimi je Radoš Bone nastopil na letošnjem regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske in 46. Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije Temsig.

Veščine na tolkalih je najprej osvajal ob pomoči Jasne Kos, nato je, najprej v Kulturnem društvu Pihalna godba Vrhpolje, zadnje leto pa v ajdovski glasbeni šoli, njegov učitelj in tudi zgled postal Uroš Nemanič.

Zlati priznanji na mednarodnih glasbenih tekmovanjih Svirel lani in letos sta njegovi najljubši nagradi, čeprav je bil najvišje ocenjen tudi na letošnjem regijskem tekmovanju, z državnega tekmovanja Temsig pa se je vrnil s srebrnim priznanjem. Veselje do skupnega muziciranja in druženje s prijatelji uresničuje v Pihalnem orkestru Vrhpolje in šolskem pihalnem orkestru. Zadnja leta v poletnem času glasbeno znanje nadgrajuje v orkestrskih šolah OrkesterKampa v Bovcu, kjer je že nastopil v simfoničnem, pihalnem in jazz orkestru. Navdušila ga je tudi poletna šola Musica Creativa v Izoli: “Igranje v orkestru je odlična izkušnja, ker skupaj ustvariš nekaj lepega in se družiš z vrstniki, ki imajo podobna zanimanja.”

Njegov mentor Nemanič verjame, da je pred mladim glasbenikom uspešna pot, saj je muzikalno in tehnično zelo napredoval. Radoš pa že snuje načrte za prihodnost: “Prihodnje šolsko leto se bom vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kasneje pa bi rad študiral jazz bobne v tujini. Že dolgo si želim igrati v kakšnem big bandu in upam, da se mi želja uresniči.”

Simpatizira namreč z jazzom, njegovi vzorniki so Dave Wackle, Buddy Rich in Marcus Miller. Je član skupine Temeljni postopki oživljanja, saj sta mu všeč tudi punk in rock.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano