Američanov ne bo v Rusijo, pride pa Lionel Messi

Znanih je 23 udeležencev svetovnega prvenstva v nogometu leta 2018. Še devet potnic za Rusijo bomo dobili po preostalih dvobojih (dodatnih) kvalifikacij, ki bodo na sporedu od 9. do 14. novembra.

Lionel Messi (levo) je s pomočjo Angela di Marie (v sredini) 
rojake popeljal na svetovno prvenstvo.  Foto: Sta/Xsinhua
Lionel Messi (levo) je s pomočjo Angela di Marie (v sredini) rojake popeljal na svetovno prvenstvo.  Foto: Sta/Xsinhua

LJUBLJANA > Sklepni krog skupinskega dela kvalifikacij v Evropi ni postregel s presenečenji, zato pa je bil bistveno bolj razburljiv nočni razplet na ameriških celinah. Za nepristranske oboževalce najpomembnejše postranske stvari na svetu je glavni poudarek, da Argentinci pridejo v Rusijo. Po videnem v Quitu bi bila prava škoda, če na svetovnem prvenstvu (SP) ne bi spremljali čarovnij Lionela Messija, ki bo prihodnje poletje nemara še zadnjič oblekel reprezentančni dres na največjem nogometnem dogodku.

Po vodstvu Ekvadorja je zvezdnik Barcelone s tremi goli popeljal Argentino na SP, kjer bodo južnoameriško celino zastopali še Urugvaj, Kolumbija in Brazilija, ki je skupinski primat potrdila z domačo zmago 3:0 nad Čilom. Prav dvakratni zaporedni zmagovalci južnoameriškega prvenstva (Copa America) so največji osmoljenci kvalifikacij. Selektor Juan Antonio Pizzi je odstopil, Arturo Vidal je napovedal konec reprezentančnepoti, Alexis Sanchez pa bo tako kot denimo Valižan Gareth Bale, Gabonec Emerick Aubameyang, Slovak Marek Hamšik ali naš Jan Oblak SP lahko pospremil le v vlogi gledalca. Zaradi boljše razlike v golih je peto mesto osvojil Peru, ki ima tako priložnost, da se v medcelinskem repasažu z Novo Zelandijo prvič po letu 1982 spet prebije na SP.

Reprezentance, ki so si že zagotovile nastop na svetovnem prvenstvu (SP) so: Rusija, Nemčija, Anglija, Belgija, Španija, Poljska, Islandija, Srbija, Francija, Portugalska, Nigerija, Egipt, Brazilija, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija, Mehika, Kostarika in Panama. Žreb osmih štiričlanskih skupin za SP v Rusiji bo 1. decembra.

Panamske sanje

Če je na južnoameriški celini zadnji krog postregel s tako in drugače začinjenim razvojem dogodkov, je bil razplet kvalifikacij v skupini Severne in Srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF) naravnost šokanten. Še posebej za Združene države Amerike, ki prvič po letu 1986 ne bodo videle zaključnega turnirja. Razvoj dogodkov na preostalih skupinskih dvobojih ni šel na roko Američanom, ki pa so se sami spravili v godljo. Slab začetek kvalifikacij je s selektorskega stolčka najprej spodnesel Jürgna Klinsmanna. Ko se je v nadaljevanju že zdelo, da so se izvlekli, pa so izbranci Bruca Arene v 90 minutah zapravili vozovnico za Rusijo, ki so jo s tretjim mestom imeli že čvrsto v rokah. Na gostovanju pri zadnjeuvrščenem in odpisanem Trinidadu in Tobagu so si privoščili usoden poraz z 1:2 in zdrsnili na peto mesto. Ni pomagal niti zadetek velikega upa Borussie Dortmund Chrisa Pulisica, ZDA so namreč ostale tudi brez repašaža.

Ameriški harakiri je razveselil Honduras in zlasti Panamo, ki si je z zmagovitim golom Romana Torresa proti Kostariki v 88. minuti priigrala tretje mesto in prvi nastop na SP. Novega panamskega junaka so konec preteklega leta spoznali že tudi ameriški ljubitelji nogometa. Dosegel je namreč odločilni zadetek iz enajstmetrovke, po katerem je Seattle slavil svoj prvi naslov v severnoameriški poklicni ligi. V Panami so po zgodovinskem uspehu včeraj razglasili državni praznik. Honduras je z domačo zmago nad Mehiko osvojil četrto mesto. Tretjo zaporedno uvrstitev na SP si bo poskušal izboriti v dodatnih kvalifikacijah, kjer ga čaka Avstralija.

Slovenija v tretji diviziji

Po zadnjih tekmah skupinskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo je evropska nogometna zveza na podlagi jakostne lestvice Uefe potrdila razvrstitev reprezentanc pred novoustanovljeno ligo narodov, ki se bo začela septembra prihodnje leto. Slovenski nogometaši so v tretji diviziji, med možnimi tekmeci pa so Grčija, Srbija, Albanija in Norveška iz druge podskupine, Črna gora, Izrael, Bolgarija in Finska iz tretje ter Ciper, Estonija in Litva iz četrte podskupine. Žreb 24. januarja bo reprezentance razvrstil v tri štiričlanske skupine, v eni pa bodo tri ekipe.

Odcveteli tulipani

Še štiri vozovnice za Rusijo bodo na voljo v evropskem repasažu. Žreb parov bo v torek. Nosilci so Italija, Hrvaška, Danska in Švica, ki je po porazu z 0:2 na Portugalskem morala prepustiti prvo mesto v skupini B evropskim prvakom. V drugem bobnu bodo Republika Irska, Severna Irska, Grčija in Švedska, ki je kljub porazu na Nizozemskem zavoljo boljše skupne razlike v golih za Francijo osvojila drugo mesto v skupini A. Ob pirovi zmagi je za tulipane dvakrat zadel Arjen Robben, ki je napovedal reprezentančno upokojitev. V Rusiji tako ne bo finalistov SP 2010 in polfinalistov pred štirimi leti, ki se jim menjave generacij in selektorjev niso obnesle. Nizozemcem se namreč ni uspelo uvrstiti niti na razširjeno evropsko prvenstvo leta 2016.

V afriških kvalifikacijah so na voljo še tri prosta mesta za SP. Razdelili jih bodo novembra po zadnjih tekmah skupinskega dela. Že zdaj pa je jasno, da v Rusiji ne bo aktualnega celinskega prvaka Kameruna, afriške reprezentance, ki je najbolj zaznamovala zadnja tri SP, Gane ...

ALEŠ SORTA


Najbolj brano