Slovenija je pogrešala gole

Sinoči se je v Evropi razpletel skupinski del kvalifikacij za svetovno prvenstvo v nogometu. Znanih je devet reprezentanc, ki so si priigrale vozovnico za Rusijo, po novembrskem repešažu se jim bodo pridružile še štiri.

Josip Iličić v svetlejšem dresu je v preteklih kvalifikacijah 
prispeval tri gole in pet asistenc.  Foto: Primož Lovrič
Josip Iličić v svetlejšem dresu je v preteklih kvalifikacijah prispeval tri gole in pet asistenc.  Foto: Primož Lovrič

NOVA GORICA > Zdaj je že jasno, da bo med 14 evropskimi predstavnicami na svetovnem prvenstvu (SP) edina novinka Islandija, ki je osvojila prvo mesto v skupini I. Hrvaška si je z zmago v Ukrajini zagotovila nastop v dodatnih kvalifikacijah, kjer ne bo članice slovenske skupine. Slovaška je imela namreč najslabši izkupiček drugouvrščenih reprezentanc.

Štejejo zadetki

V skupini F je rezultatsko bolj kot po igri izstopala Anglija. Prvouvrščeni Otočani so ob osmih zmagah dvakrat remizirali: v Stožicah brez zadetkov in na Škotskem 2:2. Strelec izenačujočega gola je bil Harry Kane, ki je globoko v sodnikovem podaljšku Angležem priigral tudi domačo zmago na tekmi s Slovenijo. S petimi zadetki na šestih odigranih tekmah je bil najboljši strelec skupine, pri čemer je vse dosegel v drugi polovici kvalifikacij: še dva proti Malti in enega na zadnjem skupinskem dvoboju z Litvo iz enajstmetrovke. Sicer pa se je med strelce vpisalo še enajst angleških nogometašev, kar potrjuje širino reprezentančnega nabora. Pet golov v sedmih dvobojih je zabil tudi Slovak Adam Nemec, in sicer tri od teh proti najšibkejši reprezentanci skupine Malti, enega pa v Trnavi proti ravno tako nemočni Litvi. Za primerjavo: Robert Lewandowski je za zmagovalko skupine E, Poljsko, na desetih tekmah dosegel 16 golov.

Sirijo ustavila vratnica

Po izločilnem obračunu azijskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP) si je medcelinski repešaž priigrala Avstralija. Na povratnem dvoboju je doma po podaljških z 2:1 ugnala Sirijo in napredovala s skupnim izidom 3:2. Odločilni zadetek je dosegel 37-letni Tim Cahill v 109. minuti, ob izteku igralnega časa pa je Al Soma zatresel okvir vrat. Če bi zadel, bi napredovali Sirci, ki še nikoli niso nastopili na SP.

Robert Snodgrass je dosegel tri od svojih skupno štirih golov proti Malti. Štirih zadetkov se je v škotskem dresu v teh kvalifikacijah razveselil tudi Leigh Griffiths. Oba sta se vpisala med strelce tudi na nedeljski tekmi v Stožicah. Z izjemo Snodgrassa so vsi klasični napadalci in seveda člani reprezentanc, ki so se s Slovenijo potegovale za uvrstitev na SP. Najboljši slovenski strelec v teh kvalifikacijah je bil s tremi goli Josip Iličić. Ofenzivni vezist, polšpica ali drugi napadalec je dodal še pet asistenc in bil v napadalni polovici statistično najkoristnejši slovenski igralec v teh kvalifikacijah.

Slovenski učinek

V reprezentanci je Iličić v tem ciklu v desetih kvalifikacijskih tekmah zabil tri gole. Dva je ob domači zmagi 4:0 nad Litvo dosegel iz enajstmetrovke, enega pa je prispeval, ko je z 2:0 v Stožicah padla Malta. Slovenija je na obeh dvobojih zabila šest golov. Če jim prištejemo tudi tri zadetke z gostujočih obračunov z najšibkejšima tekmecema, pridemo do ugotovitve, da je Slovenija na šestih dvobojih proti neposrednim tekmecem Angliji, Slovaški in Škotski zabila le tri gole za skupno pet točk. Premalo, da bi lahko računala na drugo mesto in dodatne kvalifikacije.

Drži, da so izbranci Srečka Katanca nekaj točk izgubili v končnicah tekem, a na to bi se lahko sklicevali tudi tekmeci za drugo mesto, Slovaki in Škoti. Sicer pa je bilo največ zadetkov v teh kvalifikacijah doseženih prav v obdobju med 76. in 90. minuto, ko običajno popuščajo moči in posledično zbranost. Podrobnejši vpogled v strelsko statistiko slovenske izbrane vrste razkriva tudi malo doseženih golov iz igre, kar bi lahko bil kazalec napadalne nemoči, jalove igre na polovici tekmeca, zadržanih predstav ali preprosto kakovostnega primanjkljaja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano