“Življenje nima nadur”

Nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerič je včeraj predstavila svojo ekipo in prioritete za naslednjega pol leta. Ena od njih bo vztrajanje, da morajo delodajalci spoštovati omejitve pri delovnem času. Delavci pregorevajo, meja med delovnim časom in zasebnim življenjem pa je vse bolj zabrisana.

Ekipa, ki bo pomagala novi predsednici ZSSS Lidiji Jerkič 
(četrta z leve) napoveduje   odgovore na izzive sodobnega 
časa. Foto: STA
Ekipa, ki bo pomagala novi predsednici ZSSS Lidiji Jerkič (četrta z leve) napoveduje odgovore na izzive sodobnega časa. Foto: STA

LJUBLJANA > Delovni čas je eno od kritičnih področjih, ki se mu namerava nova predsednica ZSSS Lidija Jerkič posvetiti takoj. “Delavci delajo predolgo in preveč, ni več razmejitve med delovnim in zasebnim življenjem,” opozarja.

Želijo si socialni sporazum

Delavcev trenutno manjka, zato morajo obstoječi delavci delati krepko prek zgornje omejitve števila nadur in prerazporeditev delovnega časa. Za kratek čas to še gre, a zdaj to traja že tako dolgo, da delavci pregorevajo. Temu se ne more upreti posameznik, pravi Lidija Jerkič. To je treba preganjati organizirano; okrepiti je treba vlogo inšpekcijskih služb, kršitve dosledno prijavljati prek sindikatov, delavce pa osveščati, “da življenje nima nadur.”

Novo vodstvo ZSSS za prvo polletje napoveduje tudi intenzivno ukvarjanje s pripravo socialnega sporazuma, ki ga v Sloveniji od leta 2015 nimamo. Želijo si, da bi v socialni sporazum vnesli osnove za kolektivna pogajanja ter da bi se v njem dogovorili o parametrih za avtomatično usklajevanje plač. Zdaj je namreč treba ob vsaki inflaciji in spremembi gospodarskih kazalcev na novo odpreti dolgotrajna pogajanja.

Bolj konkurenčni delavci

Med prioritetami je še začetek projekta krepitve socialnega dialoga. Projekt bo vključeval tudi e-izobraževanje. Jerkičeva si želi, da bi z e-izobraževanjem “dosegli vsakega člana in mu dali možnost pridobiti nova znanja, da bi bil bolj konkurenčen na trgu dela.”

Lidija Jerkič, ki je na čelu ZSSS nasledila Dušana Semoliča, je včeraj predstavila svoje desne roke; z izjemo enega izvršnega sekretarja povsem žensko ekipo. Velikih sprememb ni; za področje zdravstva, pokojninskega in invalidskega zavarovanja bo še naprej zadolžena Lučka Böhm, nad ekonomskim področjem (ekonomska politika, politika plač, davkov in prispevkov) bo bdela Andreja Poje, za pravna in sistemska vprašanja (trg dela in delovno pravo, socialni dialog, pravno varstvo ...) pa ostajajo v domeni Andreja Zorka. V najožji ekipi sta še Sanja Leban Trojar, ki bo držala roko tudi nad sindikalnimi izobraževanji, in Nina Štrajhar, ki bo zadolžena za finance.

Andreja Poje je za področje plač napovedala tudi nadaljevanje prizadevanj za to, da bi se po izločitvi dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo iz minimalne plače izločili še ostali dodatki. Cilj je še davčna razbremenitev plač in drugih prejemkov ter ničelna stopnja DDV za najosnovnejše življenjske dobrine, denimo za mleko in otroško hrano. Podpirali bodo ukrepe za vzpostavitev bolj inovativnega poslovnega okolja in zmanjšanje administrativnih ovir, da bi podjetja svojo konkurenčnost gradila na inovativnosti in razvoju, ne pa na nižanju plač delavcem. Zorko je napovedal prizadevanja za preprečevanje prekarnosti, bolj učinkovit inšpekcijski nadzor in spodbujanje delavcev, da bi bili bolj motivirani za pridobivanje novih znanj, s katerimi bi zadostili potrebam novih delovnih mest.

JANA KREBELJ


Najbolj brano