Slovenski nogometaši jutri končujejo kvalifikacije doma s Škotsko

Slovenski nogometaši bodo jutri ob 18. uri v Stožicah sklenili kvalifikacije za svetovno prvenstvo s Škoti, selektor Srečko Katanec pa svoj drugi mandat na čelu članske reprezentance.

Srečko Katanec (v sredini) zaključuje svoj drugi mandat na 
klopi slovenske reprezentance.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Srečko Katanec (v sredini) zaključuje svoj drugi mandat na klopi slovenske reprezentance.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Za celovito oceno opravljenega bo dovolj časa po zadnjem krogu skupinskega dela, pred katerim Slovenija sicer še ohranja teoretične možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu. Čudežnega razpleta, ki bi jo popeljal na drugo mesto skupine F in v dodatne kvalifikacije, se vendarle ne gre nadejati. Malta je doma proti Litvi v četrtek resda osvojila svojo prvo točko v tem ciklusu, da bi ostala neporažena tudi v nedeljo proti Slovakom, pa meji na znanstveno fantastiko. Bodo pa zato domači privrženci v Trnavi nemara še z večjim zanimanjem pospremili razplet dvoboja v Ljubljani. Marek Hamšik in soigralci namreč ne odločajo več sami o svoji usodi. Ta je v nogah reprezentanc, ki se bosta pomerili v Stožicah.

Škoti, ki so bili do domačega dvoboja s Slovenijo v domala izgubljenem položaju, bi si namreč z jutrišnjo zmago zagotovili drugo mesto in dodatne kvalifikacije. Želje slovenskega tabora, ki bo jutri brez kaznovanih Valterja Birse in Reneja Krhina dokazoval predvsem tekmovalni značaj, da bi za konec skupinskega dela napolnili Stožice, tako morda ne bodo ostale neuslišane. Le da utegnejo po številčni in glasovni podpori na tribunah prednjačiti gosti. Škoti slovijo kot radoživi navijači, ki jim gostovanja predstavljajo športni, a tudi družabni užitek. Kako razposajeno ozračje bo jutri pred tekmo na ljubljanskih ulicah, si lahko le predstavljamo. Le srednja generacija privržencev namreč še ohranja živ spomin na zadnje veliko tekmovanje s škotsko udeležbo. Suša traja od leta 1998, ko so se levjesrčni prebili na svetovno prvenstvo v Franciji.

Skupina F, vrstni red - Anglija 23 točk, Škotska (razlika v golih 15:10) 17, Slovaška (14:7) 15, Slovenija (10:5) 14, Litva 5, Malta 1; spored 10. (zadnjega) kroga, jutri ob 18. uri - Slovenija : Škotska, Slovaška : Malta, Litva : Anglija. V primeru enakega števila točk je prvi dodatni kriterij, ki odloča o razvrstitvi, skupna razlika v golih, šele nato pa se upošteva bilanca medsebojnih dvobojev.

Medtem se je Slovenija kar trikrat veselila uvrstitve na velika tekmovanja.

Ob prelomu tisočletja dvakrat s Srečkom Katancem na klopi. V zgodovino se bo vpisal tudi kot nogometni selektor, ki je slovensko reprezentanco v dveh obdobjih vodil najdlje, skoraj desetletje. O Katančevem liku in delu v drugem mandatu je bilo nemara prelitega še preveč črnila. Bolj vznemirljivo je vprašanje, kdo ga bo nasledil. Če bo Nogometna zveza Slovenije upoštevala reprezentančne trende moštvenih športov pri nas, se bo prvič v zgodovini odločila za tujega selektorja. Oktobrske revolucije pa so vedno tvegane. Bolj priročna je domača opcija, v kateri bi vlogo selektorja zaupali možu, ki se je kalil v reprezentančnem sistemu ter dobro pozna razmere v in okoli izbrane vrste.

Ime Tomaža Kavčiča, ki se je kot pomočnik pridružil strokovnemu štabu na začetku tega ciklusa, se ponuja kar samo od sebe. Ob tem ne gre spregledati, da je Kavčič vodil tudi mlado reprezentanco, v kateri so vidne vloge igrali Jan Oblak, Rene Krhin, Miha Mevlja, Aljaž Struna in ne nazadnje tudi “odpadnik” Kevin Kampl.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano