Anketa RTV Slovenija: Pahorju se zmaga nasmiha že v prvem krogu

Več kot polovica oziroma 51,1 odstotka anketirancev, ki bi se udeležili predsedniških volitev, bi svoj glas namenila Borutu Pahorju, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za RTV Slovenija opravila družba Episcenter. Drugouvrščeni Marjan Šarec bi prejel 21,8 odstotka glasov, na tretjem mestu pa je Ljudmila Novak z osmimi odstotki glasov.

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je  za RTV Slovenija opravila 
družba Episcenter, bi Borut Pahor v prvem krogu prejel 51,1 
odstotka glasov. Foto: Leo Caharija
Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za RTV Slovenija opravila družba Episcenter, bi Borut Pahor v prvem krogu prejel 51,1 odstotka glasov. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Kandidatka SDS Romana Tomc bi prejela 7,2 odstotka glasov, kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič pa 1,9 odstotka glasov. Za Borisa Popoviča bi glasoval odstotek anketirancev, medtem ko bi Angelca Likovič prejela 0,9 odstotka glasov, Andrej Šiško 0,8 odstotka glasov in Suzana Lara Krause 0,4 odstotka glasov. Tako kažejo odgovori 741 anketirancev, ki so pritrdilno odgovorili na vprašanje, ali se bodo udeležili volitev. Neopredeljenih je bilo sedem odstotka anketirancev.

Na podlagi teh so pri Episcentru podali tudi volilno napoved, po kateri bi Borut Pahor zmagal že v prvem krogu s 54,9 odstotka glasov, najbližji zasledovalec Marjan Šarec pa bi prejel 23,5 odstotka glasov. V morebitnem drugem krogu bi Pahor prejel 64,4 odstotka podpore, Marjan Šarec pa 31,5 odstotka, kaže simulacija, pri kateri je bila upoštevana izbira opredeljenih anketirancev, ki bi se udeležili drugega kroga volitev.

Raziskavo je med 29. septembrom in 6. oktobrom na vzorcu 1241 anketirancev opravila družba Episcenter.

STA


Najbolj brano