Sto obrazov znanosti in tehnike (foto)

Vsi, ki jih zanimajo znanost, tehnika in zanimivi eskperimenti, jih lahko danes na zabaven in poučen način spoznajo. Festival znanosti, ki so ga dopoldne odprli v športni dvorani OŠ Milojke Šturkelj, se nadaljuje še jutri.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Droni, 3D tiskalniki, programiranje pametne hiške, sončni kolektorji in pečice, letalski modeli, razne naprave in orodja so le del vsega, kar je mogoče danes in jutri videti in preizkusiti v športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj na Festivalu znanosti. Mladinski center Nova Gorica ga organizira prav zato, da bi se lahko javnost srečala z znanostjo in znanstveniki od blizu v sproščenem okolju.

Nedvomno je sproščeno na šovih z eksperimenti, ko za poučno zabavo čez dan skrbi francoski fizik in kemik dr. Fabrice Riblet. Mladim prikazuje eksperimente, od preprostih do nekoliko bolj zapletenih, ki pa jih, z nekaj veščine in pripomočkov, lahko, skoraj vse, preizkusi vsak sam doma. Tri enourne šove bo Riblet imel tudi danes dopoldne. S tem, kaj vse je mogoče početi z običajnim jajcem, tudi kako ga potegniti v steklenico in kako potisniti iz nje, pa je mlade navdušila ljubljanska Hiša eksperimentov s svojo dogodivščino Jajčkologija.

Poleg e-Hiše, ki ima danes tudi dan odprtih vrat, s predstavitvami, poskusi in delavnicami za obiskovalce sodelujejo GOAP, Mahle Letrika, Slovenska vojska, Arctur, Šolski center Nova Gorica, osnovne šole Solkan, Milojke Štrukelj in Frana Erjavca, Tim Cool Tool Slovenija, Univerza v Novi Gorici ... MM


Najbolj brano