September z rekordno malo sonca

V Istri se te dni ozračje segreje na 20 ali 21 stopinj Celzija, kar je običajno za začetek oktobra. Je pa bil september po navedbah vremenoslovcev zelo namočen, nekoliko prehladen in s samo 167 urami sonca, kar je rekordno malo (ta mesec ima ponavadi 223 s soncem obsijanih ur). A ta rekord velja le za Istro. Na Goriškem so minuli mesec imeli 135 ur sonca, še precej manj, le 111 ur, pa leta 1984.

Minuli mesec so nekateri v Istri izkoristili vsak sončen dan, saj 
je bilo le 167 ur sonca, 56  manj od dolgoletnega povprečja.    Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Minuli mesec so nekateri v Istri izkoristili vsak sončen dan, saj je bilo le 167 ur sonca, 56 manj od dolgoletnega povprečja.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Občutek, da je bil tokratni september najmanj poleten v zadnjih desetletjih, Primorcev ni varal.

Pred desetimi leti je bilo hladneje, a z manj dežja

Septembrski podatki s portoroške merilne postaje so jasni. Povprečna temperatura je bila 17,2 stopinje Celzija, 1,1 stopinje manj od dolgoletnega povprečja. Septembra leta 2010 in 2008 sta bila s povprečno temperaturo 17,5 oziroma 17,6 stopinje Celzija za spoznanje toplejša, še hladneje kot letos pa je bilo pred desetimi leti.

Obeti za prihodnje dni

Sonce v Istri bo vztrajalo do ponedeljka. Dnevi od torka do konca tedna bodo bolj oblačni. V notranjosti države bo od jutri pa vse do torka precej hladno, zatem se bo spet segrelo na običajne temperature.

Povprečna temperatura septembra 2007 je bila 16,7 stopinje Celzija. Kljub temu je takrat padlo manj dežja kot septembra letos, saj so tedaj zabeležili 234 litrov na kvadratni meter, minuli mesec pa kar 250 litrov. “S samo 167 urami sonca je bil letošnji september najmanj sončen, saj ima ta mesec v Istri običajno 223 sončnih ur,” pojasnjuje Arsov meteorolog Brane Gregorčič.

In kateri september ima ob morju primat najhladnejšega v zgodovini meritev? “September 1996, ko je povprečna temperatura bila 15,2 stopinje Celzija, torej dve stopinji manj kot letos, vendar je imel tisti september uro več sonca, skupaj 168 ur.”

Na Goriškem hladno, a ne tako rekordno

Podatki iz Bilj so drugačni. Minuli mesec so tam imeli 135 ur sonca, najmanj so jih našteli leta 1984, in sicer 111 ur. Še več padavin kot letos, 302 litra na kvadratni meter, so zabeležili septembra 2001.

Po Gregorčičevih besedah je bilo minuli mesec rekordno malo sonca v različnih delih države. V Ljubljani so imeli le 100 ur, obsijanih s soncem, medtem ko dolgoletno povprečje znaša 178 ur.

Ker se marsikateremu Primorcu zdita ta in minuli mesec že preveč podobna novembru, vremenoslovci opozarjajo, da je bilo od marca do avgusta v Istri pretoplo in presuho. V tem obdobju je bilo pretoplo tudi na Goriškem in v osrednjem delu Slovenije, presuho pa marca, maja, julija in avgusta.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano