Prve oljke v balige Desusa (foto)

Tako kot že dolgo vrsto let, je tudi včerajšnje obiranje Oljke županov pomenilo svojevrsten uvod v sezono obiranja oljk. To se danes tudi zares začenja. Pri oljkarju Francu Morganu na Grintovcu obirajo maurino, a oljčniki bodo polno zaživeli šele v drugi polovici meseca.

Letos so Oljko županov med drugimi obirali (z leve): zunanji minister Karel 
Erjavec, predsednik Dosi Danilo Markočič, izolski župan Igor Kolenc, 
radovljiški župan Ciril Globočnik in evropski poslanec Ivo Vajgl. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Letos so Oljko županov med drugimi obirali (z leve): zunanji minister Karel Erjavec, predsednik Dosi Danilo Markočič, izolski župan Igor Kolenc, radovljiški župan Ciril Globočnik in evropski poslanec Ivo Vajgl. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Na Belvederju nad Izolo so včeraj do poldneva le uspeli pregnati dež, da so se gostje iz domačih in drugih slovenskih krajev lahko lotili obiranja Oljke županov. Letos je bil ob njej slovenski zunanji minister Karel Erjavec, pa evropski poslanec Desusa Ivo Vajgl, poslanec v slovenskem parlamentu Tomaž Gantar in med drugimi še nekaj funkcionarjev upokojenske stranke, tudi Izolana, generalni sekretar Desusa Branko Simonovič in Danilo Markočič, ki je tudi predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre, organizatorja uvodnega oljkarskega srečanja. Županske vrste sta zastopala gostitelj, izolski župan Igor Kolenc, in njegov radovljiški kolega Ciril Globočnik.

Pičla, a kakovostna letina

Po protokolarnem obiranju so v hotelu Belveder strokovnjaki predstavili letošnje pogoje za rast oljk. Kratka ocena je, da bo letina pičla, a bo najverjetneje kakovostna. Irena Vrhovnik, specialistka za oljkarstvo pri KGZS Nova Gorica, poudarja, da bo letošnja letina šesta slaba zapored, pet je bilo sušnih, ena (2014) pa mokra.

Flos Olei 2018

Marco Oreggia je minule dni objavil rezultate za oljkarski vodnik Flos Olei 2018. V njem so zastopani oljkarji iz kar 51 držav z vseh celin. Največ opisanih in ocenjenih oljčnih olj je iz Italije in Španije ter Hrvaške, zlasti iz hrvaške Istre. V vodniku je tudi šest oljkarjev iz slovenske Istre. Oreggia je v vodnik uvrstil prijavljene oljkarje, ki so dosegli za svoja oljčna olja vsaj 80 točk od 100 možnih. Najvišje ocene ni podelil, dva slovenska oljkarja, Franc Morgan z Grintovca in Boris Jenko iz Bertokov sta prejela 96 točk. Točko manj ima Vanja Dujc, 94 točk Miran Adamič (Ronkaldo), 86 točk pa Boris Sabadin (BEM), Janko Bočaj in Matjaž Bordon (Oleum Solis).

Viljanka Vesel iz Poskusnega centra za oljkarstvo je povedala, da je bilo februarja nadpovprečno veliko padavin, od marca do avgusta pa suša z visokimi poletnimi temperaturami. Vrhunec cvetenja je bil 1. junija, oplodnja pa slaba, najverjetneje zaradi suše. Ta je bila zelo izrazita, je dodala Vrhovnikova. Pojasnila je, da bodo količino pridelka ob splošnih krojili tudi lokalni dejavniki, kot so izolirane plohe, globina tal in ustreznost agrotehničnih ukrepov, torej gnojenje, rez, namakanje in varstvo oljk Ocenila je da bo izpad pridelka vsaj tretjinski, ponekod pa še bistveno večji.

Povedala je še, da oljčna muha letos ni naredila veliko škode in apelirala na oljkarje, naj tudi v prihodnjih sezonah budno spremljajo njeno pojavljanje in ustrezno ukrepajo. S kljunatim oljkovim rilčkarjem ni bilo težav, tudi nevarne karantenske bolezni bakterijski ožig oljk niso zaznali. Nevarnost za oljke v zadnji fazi dozorevanja predstavljajo še škorci, prihodnjo letino pa utegne zaradi septembrske moče ogrožati pavje oko.

Brezplačne analize

Tako v Poskusnem centru za oljkarstvo kot v Inštitutu za oljkarstvo spremljajo dozorevanje oljk. Oljke zorijo počasi, zlasti istrska belica. A v torklah so pripravljeni, pri Santomasu, kjer so imeli včeraj dan odprtih vrat, jo bodo zagnali danes. Oljarji bodo od oljkarjev z urejeno registracijo sprejeli 210 vzorcev za brezplačno analizo kislosti in organoleptike, v Inštitutu za oljkarstvo, ki opravlja tovrstne analize, pa še 30 vzorcev za analizo vseh parametrov, ki jih opredeljuje zakonodaja EU o oljčnem olju.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano