Pavel Petejan je posthumno častni občan Občine Miren-Kostanjevica

Na Cerju so sinoči podelili letošnja priznanja Občine Miren-Kostanjevica. Častni občan je posthumno postal Pavel Petejan, ki je pustil neizbrisen pečat pri promociji občine in ohranjanju stare čevljarske dediščine.

Pavel Petejan
Pavel Petejan 

MIREN > Najvišje priznanje občine so februarja letos preminulemu Pavlu Petejanu podelili za izjemne delovne dosežke in javno delovanje. “Njegovo življenjsko delo na področju čevljarstva je bilo poslanstvo, ki ga je oplemenitil s posluhom za podporo kulturnim in športnim dejavnostim v svoji okolici. Poleg uspešne obrtniške in podjetniške poti je zapustil tudi neizbrisen pečat pri promociji občine in ohranjanju stare čevljarske dediščine,” so pojasnili ob podelitvi.

Čevljarske izkušnje je nabiral že od otroštva, nato pa je kot obrtnik uspel s kakovostnimi otroškimi čevlji. Kasneje se je lotil proizvodnje otroške ortopedske obutve, po kateri je postal poznan po Jugoslaviji in Furlaniji. Svoje znanje in izkušnje je prelil še v Ciciban, ki ga je ob stečaju slednjega prevzel in oplemenitil. Poleg podjetništva se je ukvarjal še z veliko stvarmi. Ves čas je materialno in moralno podpiral kulturne dejavnosti v Mirnu. V 70. letih je bil predsednik Pevskega društva Miren - Moškega pevskega zbora Miren. Za svoje delo v čevljarstvu je prejel več priznanj Obrtne zbornice, leta 1984 priznanje novogoriške občine, dvajset let kasneje pa za življenjsko delo v podjetništvu tudi priznanje Gospodarstvenik leta. Po upokojitvi je ostal dejaven. Leta 2008 je odprl Čevljarski muzej v Mirnu in izdal tudi filmski prikaz izdelave čevlja z naslovom Čevelj po starem. Svoje začetke pa je opisal v zanimivi knjigi Mirenski šoštar, ki je izšla leta 2015.

Plaketi občine sta prejeli Boža Silva Marega in Gordana Vičič. Prva za dolgoletno požrtvovalno delo predsednice krajevnega odbora Rdečega križa Bilje, kjer to delo opravlja 14 let, druga pa za dolgoletno nesebično delo v številnih društvih in organizacijah v občini, med drugim društvu žena, KS, orehovski organizaciji zveze borcev in društvu upokojencev. Priznanja so podelili Društvu žena Miren-Orehovlje za dolgoletno delo in ohranjanje tradicije, Eriku Kovicu za požrtvovalno delo v NK Adria in Jamarskemu društvu Temnica za 40-letno uspešno delovanje.

MM


Najbolj brano