Kar takoj dva primorska obračuna

S primorskima derbijema Gen-I Volley : Salonit Anhovo (moški) in Gen-I Volley : Ankaran Hrvatini (ženske ) se danes začenja nova prvoligaška odbojkarska sezona, v kateri ima Primorska dva prvoligaša več kot lani.

V minuli sezoni so bila najuspešnejši primorski prvoligaš  
dekleta novogoriškega Gen-I Volleya, ki so osvojila tretje 
mesto. Foto: Igor Mušič
V minuli sezoni so bila najuspešnejši primorski prvoligaš dekleta novogoriškega Gen-I Volleya, ki so osvojila tretje mesto. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Take primorske otvoritve prvoligaške odbojkarske sezone v zgodovini samostojne Slovenije še ni bilo. V moško prvo ligo so se vrnili odbojkarji iz Prvačine (Gen-I Volley), po desetih letih sistematičnega dela pa je to uspelo dekletom iz OK Ankaran Hrvatini. Stvarne možnosti za poseg v širši vrh imata ženska vrsta novogoriškega Gen-I Volleyja (s tretjim mestom lani najuspešnejši primorski prvoligaš) in moška vrsta Salonita Anhovo (lani šesta). Oba novinca v prvi ligi čaka trd boj za obstanek, za plutje v varnih sredinskih vodah pa se bodo morale pošteno potruditi odbojkarice Luke Koper, ki so se lani le s težavo izognile izpadu.

Tekmovalni sistem in število ligašev (po deset) ostajata že znana. Pri moških in ženskah sta enaka prvi del nadaljevanja v skupini za obstanek in v končnici za odličja. V močnejši moški konkurenci najboljše med prvim delom in končnico čakajo še boji v skupini za prvaka.

Lepo število primorskih odbojkarjev bo aktivnih v drugih prvoligaših. V ženski vrsti Calcita ostajata Novogoričanki Maja Pahor in Tina Grudina, v moški pa igra Kanalec Jure Okroglič. Njegov someščan Jani Kovačič ostaja pri ACH Volleyju. Vse naštete ekipe pa bodo ob neokrnjenem sporedu domačega prvenstva igrale še v srednjeevropski ligi. Novogoričanka Teja Bavdaž je nova članica Formisa iz Hoč. Za Ljubljano igrata odbojkarici iz slovenske Istre Petra Flego in Natali Pavič.

V boju za prvaka v obeh ligah ni pričakovati velikih sprememb. Med moškimi sta državni prvak ACH Volley in podprvak Calcit z najboljšimi slovenskimi odbojkarji - študenti in s tujimi okrepitvami - za ostalo konkurenco skoraj nepremagljiva. Podobna ocena velja pri dekletih. Glavna okrepitev državnih prvakinj je novogoriški trener Samo Miklavc - sicer zadnja leta pomočnik selektorja zelo uspešne moške slovenske reprezentance. Kakovostno zasedbo so ohranile tudi državne podprvakinje iz kamniškega Calcita. Naštete ekipe bodo igrale tudi v srednjeevropski ligi in v evropskih pokalih. Na mednarodnem klubskem prizorišču primorske odbojke ni že skoraj desetletje. Za več kot zgolj dostojno igranje doma enostavno ni denarja.

Le v sezoni 2001/02 je imela Primorska v ženski prvi ligi tri ekipe, kot jih ima spet tudi letos. V ospredju bo novogoriški Gen- I Volley s preizkušenim trenerjem Alenom Bektaševićem. Pri mreži je Tejo Bavdaž (odšla je v Formis) zamenjala Kanalka Nuša Ferlinc (prej Ljubljana). Po poškodbah se vračata organizatorka Zala Zbičajnik in sprejemalka Anita Pethö. Udarna moč ekipe so reprezentantke Špela Marušič (članice), Nika Bavdaž in Urša Uršič (mladinke). Ponovitev lanskega brona je dosegljiva.

Primorski prvoligaši se bodo skušali čim više uvrstiti tudi v slovenskem pokalu. Med moškimi je v 4. krog neposredno uvrščen Gen-I Volley (začetek 18. oktobra), Salonit pa bo tekmovanje začel v osmini finala (8. novembra). Med ženskami bosta v četrtem krogu (18. oktobra) začela Luka Koper in Ankaran Hrvatini, v osmini finala pa (1. novembra) Gen- I Volley.

V Luki Koper je po odhodu Zorana Jerončiča trenersko delo prevzel njegov pomočnik Sebastjan Mavrič. Ekipo so zapustile Lea Šantelj in Kanadčanka Victoria Dakin. Vrnila se je izkušena ofenzivna sprejemalka Jelena Pešić, pomembna okrepitev na tem mestu pa bo še donedavna članica sarajevskega SA Volleyja Nina Djukić. Konkurenco bo okrepil tudi paket mladih Izolank (Iman Isanović, Inga Raić, Chiara Bernat, Valentina Haupt). Z lanskim jedrom ekipe (Dajana Lucas, Tina Kaker, Lana Jović, Sara Kušar) bi se morale Koprčanke po oceni trenerja Mavriča boriti za šesto mesto.

Novinec OK Ankaran Hrvatini se bo med elito predstavil z zasedbo, ki si je priborila napredovanje. Še naprej jo uspešno vodi Sebastjan Mikša, obrambi poveljuje dolgoletna nekdanja reprezentantka Katja Medved, v napadu pa bo pomagala tudi Ariana Lucas, ki se je kalila v Luki Koper. Trener z dolgo klopjo obetavnih mladenk verjame v obstanek, zaradi pretesne domače telovadnice pa bodo Ankarančanke domače tekme igrale v dvorani OŠ A. Ukmarja v Kopru.

Po dveh sezonah, ko je primorsko odbojko v prvi ligi predstavljal le Salonit Anhovo iz Kanala, so med najboljšimi spet odbojkarji iz Prvačine, ki jih - tako kot Novogoričanke - podpira Gen-I. V novi sezoni (lani so bili Go Volley) bodo nosili tudi enako ime kot Novogoričanke - Gen-I Volley.

Više meri lani šesti Salonit, kjer so čez poletje imeli precej prometa. Na trenerskem mestu je Gregorja Jerončiča zamenjal pred leti že uspešni Andrej Urnaut (tretji v DP, finale pokala). Med nosilci igre ni več Arsenija Mutapćije in Daneta Mijatovića, a so prišle kakovostne zamenjave - predvsem pri mreži z 207 centimetrov visokim Srbom Djordjem Ilićem in z izkušenim Gregorjem Basanežejem. Sprejem bo močnejši za Sergeja Drobniča iz Krke in povratnika po poškodbi Matica Vrtovca. Športni direktor Miloš Grilanc ocenjuje, da sta klubska cilja - preboj med štiri najboljše v prvenstvu in pokalu - dosegljiva.

V Prvačini, kjer bo jutri ob 17. uri derbi s Salonitom, bo trenersko delo Sama Miklavca nadaljeval nekdanji član zlate generacije (v Prvačini je igral štiri leta), ki je pred 13 leti tamkajšnjo odbojko prvič pripeljal v prvo ligo, sedaj že izkušeni srbski trener Rade Dačović. Igralsko se je ponovno aktiviral visoki Daniel Filiputti, vrnila pa sta se sprejemalec Luka Jerončič (iz Salonita) in organizator Rok Krašna (iz drugoligaša Pro Volleyja). IGOR MUŠIČ


Najbolj brano