Za vsako leto ena vrtnica

Turistično društvo Nova Gorica je ob svoji 65. obletnici na krožišču med Ulico Gradnikove brigade in Lavričevo ulico zasadilo 70 vrtnic v počastitev jubileja mesta. Zaslužni člani društva so prejeli tudi priznanja.

Turistično društvo je ob svoji 65-letnici z vrtnicami počastilo 
pet let starejše mesto.  Foto: Mitja Marussig
Turistično društvo je ob svoji 65-letnici z vrtnicami počastilo pet let starejše mesto.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Kot je povedal predsednik Turističnega društva Nova gorica Slavko Šuligoj, so se odločili, da ob jubileju mesto olepšajo z vrtnicami. “Mislim, da je to krožišče primerna pozicija. Naša želja je, da bodo krajani in turisti, ko pridejo, rekli 'uau'. Strokovnjaki pravijo, da bodo te vrtnice na polno zasijale prihodnje leto,” je pojasnil. Društvo se je v praznovanje obletnice mesta vključilo že, ko je Aktiv mestnih žena Goričanke, ki deluje v njegovem okrilju, začel akcijo 700 copatk za 70 let. 20 članic ročno plete copatke, ki jih nato podarjajo novorojenčkom v šempetrski bolnišnici. V soboto je TD izvedlo še ex tempore Vse najboljše Nova Gorica za tvoj rojstni dan, na katerem je sodelovalo 19 ustvarjalcev.

Na slavnosti ob 65. obletnici društva so podelili tudi priznanja Turistične zveze Slovenije. Bronaste častne znake so prejeli Cvetko Kocman, Zmagoslav Krivec, Aleksander Lipičar, Blanka Maraž, Milan Žižmond in Branko Pirc, srebrne Jani Batič, Vladimir Kajba in Andrej Kompara. Posebno priznanje za sodelovanje je TD Nova Gorica podelilo novogoriški enoti Zavarovalnica Triglav, častni član TD Nova Gorica pa je postal profesor Branko Jelen, ki že 40 let deluje v društvu.

V teh dneh obenem teče tudi tradicionalna akcija turističnih društev Nova Gorica, Solkan in Šempeter-Vrtojba Ogledalo mojega okolja. Letos ne bo ocenjevalnih komisij, pač pa bodo o tem, kateri lokali, trgovine, javne zgradbe, sakralni objekti in spomeniki so najbolj urejeni, glasovali prebivalci. Glasovnice so na voljo v mesečniku Primorskih novic Goriška, glasovati je mogoče na spletni strani društva, 10. oktobra se v akcijo vključuje Radio Robin. “Upamo, da bodo ljudje čim več glasovali, pet izžrebanih bo prejelo nagrado,” pravi Šuligoj.

V akciji sodeluje tudi deset osnovnih šol iz Goriške in zamejstva. “Otroci z mentorji že rišejo in pripravljajo prozna dela. Že ustaljena praksa je, da se iz vsake šole nagradi približno deset otrok po izboru mentorjev,” pojasni Šuligoj. Zaključek akcije Ogledalo mojega okolja bo 7. decembra v Novi Gorici. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano