Z rožnatimi drevesi osveščajo o raku na dojki

Rožnati oktober, mesec osveščanja o raku na dojki, je znova združil ženske v osveščanju, da je možno to obliko raka premagati, če poslušajo svoje telo in redno preverjajo zdravstveno stanje svojih dojk. Na Primorskem so rožnata drevesa “zacvetela” v Ilirski Bistrici, Postojni, Ajdovščini, Novi Gorici, Idriji, Kopru, Izoli ... in budijo odgovornost pri vseh dekletih ter ženah.

Umetnine so prispevale tudi obiskovalke Centra dnevnih 
aktivnosti za starejše občane Koper.  Foto: Alenka Penjak
Umetnine so prispevale tudi obiskovalke Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper.  Foto: Alenka Penjak

PRIMORSKA > Rak na dojki je najpogostejša oblika raka, za katero zbolijo ženske: letno se z njim sooči 1300 Slovenk, 400 jih umre. “Akcije osveščanja so še kako potrebne, da znižamo umrljivost. Če rak na dojki pravočasno odkrijemo, je zdravljenje zelo uspešno,” poudarja Sanda Velić, vodja projektov pri Europi Donni.

Tudi sama je pred leti zbolela za tem rakom, imela je samo 28 let. “Radi bi podrli prepričanje, da je rak dojk že smrtna obsodba. Me smo dokaz, da ga je možno preživeti in kakovostno živeti naprej.”

1300

Slovenk letno zboli za rakom na dojki,

400

jih vsako leto umre.

Združenje Europa Donna Slovenija že dve desetletji pripravlja številne aktivnosti, s katerimi osvešča slovensko javnost o tej bolezni. Ena izmed mnogih so rožnate pletenine, ki se drevesom čudovito podajo.

“Ustvarjalnost neposredno povezujemo s skrbjo zase in svoje zdravje ter spodbujamo medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje, saj vključujemo rokodelska društva, domove za upokojence, ljudske univerze, občine, različna društva in nevladne organizacije, bolnice z rakom in njihove svojce ter posameznike v skupni cilj: osveščanje o raku na dojki,” o tem, kaj vse se skriva za navadno kvačko, pove Sanda Velić.

Rak na dojki ne izbira življenjskega sloga in ne starosti, pač pa za njim zbolevajo tudi ženske, mlajše od 40 let. A nobena ni sama, temveč ji, če tako želi, ob strani stojijo številne soborke. “Mene je bolezen šokirala lani in sedaj sem tukaj. Na moje povabilo, da se zberemo k ustvarjanju rožnih pletenin se je, kot vidite, zbralo veliko žena,” je povedala pobudnica idrijskega prepletanja niti za zdravje Dorica Gnjezda.

Z vestjo, da je zbolela za rakom, je Gnjezdova morala opustiti vodenje društva za klekljanje idrijske čipke. Dobro leto pozneje so se ji čipkarice in članice drugih krožkov ročnih spretnosti z veseljem pridružile pri pobudi. Ustvarile so dovolj pletenin, da so z njimi ovile štiri drevesa na obljudenih točkah v središču Idrije.

“Dejavnost društva Europa Donna je neprecenljiva in osveščanje je bolj pomembno, kot se zdi zdravim. Sama sem za rakom na dojki zbolela pred 13 leti. To je bila trda, a naposled za mene uspešna borba. Z veseljem sem se pridružila akciji,” je dodala Anica Loverčič.

ALENKA PENJAK SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano