Vlada se je seznanila z zemljevidi poteka meje s Hrvaško

Vlada se je na današnji seji seznanila s kartografskim prikazom poteka meje s Hrvaško na podlagi razsodbe arbitražnega sodišča, ki jo je pripravila za to zadolžena delovna skupina. Kot je po seji vlade zatrdila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, priprave na implementacijo arbitražne sodbe potekajo v skladu z načrti.

Vlada se je seznanila z zemljevidi poteka meje s Hrvaško na 
podlagi razsodbe arbitražnega sodišča.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vlada se je seznanila z zemljevidi poteka meje s Hrvaško na podlagi razsodbe arbitražnega sodišča.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zemljevide, s katerimi se je danes seznanila vlada, bodo zdaj posredovali odboru za zunanjo politiko, zaenkrat pa so še pod stopnjo zaupnosti in torej javnosti niso dostopni. Seja OZP na to temo je že sklicana za prihodnji teden, po tej seji pa naj bi bili zemljevidi po napovedih objavljeni.

Kot je pojasnila Lilijana Kozlovič, je treba za uveljavitev kartografskega prikaza predhodno spremeniti zakon o evidentiranju nepremičnin oziroma ga uskladiti z arbitražno razsodbo. Je pa na novinarsko vprašanje zatrdila, da bodo zemljevidi “v trenutku, ko bo implementirana razsodba in bo vzpostavljena državna meja, v vseh evidencah”.

Tako zakon o evidentiranju nepremičnin kot tudi interventni zakon in zakon o morskem ribištvu naj bi vlada sprejela na seji prihodnji teden, še pred tem jih bodo predstavili poslanskim skupinam v DZ, kjer upajo na njihovo podporo in konstruktivne predloge, je povedala.

Tudi osnutki ostalih predpisov - največ jih je s področja ministrstva za okolje in prostor, nekaj pa tudi s področja ministrstev za pravosodje, infrastrukturo in gospodarstvo, so že pripravljeni in jih zdaj še usklajujejo, na vladi pa naj bi bili sprejeti do konca tega meseca.

Kozlovičeva je tudi ponovila, da že sam arbitražni sporazum določa šestmesečni rok za pripravo vsega potrebnega za uveljavitev arbitražne razsodbe, kar pomeni, da implementacija pred iztekom tega roka oziroma pred 29. decembrom ni mogoča. Kdaj po tem datumu bo sodba implementirana, pa bo “stvar skupne odločitve”, je pojasnila in dodala, da “si še vedno želimo in pričakujemo, da bo k temu pristopila tudi Hrvaška in da bomo implementacijo izvedli skupaj”.

Generalna sekretarka vlade je na novinarsko vprašanje danes pojasnila, da bodo slovenski državljani, ki bodo po uveljavitvi arbitraže ostali na hrvaški strani meje, imeli pravico sodelovati na parlamentarnih in predsedniških volitvah ter volitvah v Evropski parlament - svoj glas bodo lahko oddali na pristojnem diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Na lokalnih volitvah pa ne bodo imeli pravice sodelovati.

STA


Najbolj brano