Vlada ima natančen načrt

Vlada naj bi se danes seznanila z novimi zemljevidi slovenske južne meje, predvidoma prihodnji teden pa potrdila še interventni zakon za ljudi, ki jih je prizadela arbitražna razsodba. V tem zakonu naj bi se zavezala, da bo ribičem, če bi jim pri ribolovu čez sredinsko črto v Piranskem zalivu kdo povzročil materialno škodo, to povrnila v celoti.

Interventni zakon naj bi odgovoril tudi na opozorila ribičev, da 
za plovbo čez sredinsko črto v Piranskem zalivu le policijsko 
spremstvo ne bo dovolj, saj jim lahko v morju, ki si ga zdaj 
lastita obe državi, kdo poškoduje ribiške mreže.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Interventni zakon naj bi odgovoril tudi na opozorila ribičev, da za plovbo čez sredinsko črto v Piranskem zalivu le policijsko spremstvo ne bo dovolj, saj jim lahko v morju, ki si ga zdaj lastita obe državi, kdo poškoduje ribiške mreže.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Kar tri ure so se včeraj v koaliciji seznanjali s prihodnjimi koraki in z zakonskimi spremembami, ki jih bo moral do novega leta sprejeti državni zbor.

Ribičem odškodnina do polne višine škode

Vlada naj bi se danes seznanila z novimi zemljevidi, predvidoma prihodnji teden pa naj bi sprejela interventni zakon za ljudi, na katerih življenje je arbitražna sodba vplivala neposredno. Kot je znano, bo zakon ljudem, ki jih je arbitražna odločba postavila na hrvaško stran meje, ponudil tudi možnost, da se preselijo. Nadomestilo, ki ga bodo za to prejeli, bo odvisno od števila članov gospodinjstva, veljavnih prostorskih normativov za velikost stanovanja in cene stanovanj na določenem območju.

Interventni zakon naj bi odgovoril tudi na opozorila ribičev, da za plovbo čez sredinsko črto v Piranskem zalivu le policijsko spremstvo ne bo dovolj, saj jim lahko v morju, ki si ga zdaj lastita obe državi, kdo poškoduje ribiške mreže. Interventni zakon naj bi za te primere določal odškodnino do polne višine nastale škode oziroma razliko do polne višine, če je bilo plovilo zavarovano.

Med desetimi zakoni, ki jih bo treba sprejeti oziroma novelirati do novega leta, je tudi zakon o morskem ribištvu. V njem bi Slovenija uvedla vse v povezavi s tradicionalnimi pravicami hrvaških ribičev pri nas.

Enako bi morala narediti tudi hrvaška stran in v svoji zakonodaji slovenskim ribičem dovoliti ribolov do Vrsarja, a vprašanje je, kako bo s tem. Leta 2013 sprejeta evropska uredba o ribolovu je namreč za Slovenijo in Hrvaško določila, da bosta medsebojni dostop do voda obeh sosednjih držav začeli uporabljati, ko se bo začela v celoti izvajati arbitražna odločba. Pričakovati je, da bosta državi to, kdaj se začenja odločba uporabljati, interpretirali vsaka po svoje.

Koalicija (spet) enotna

Včerajšnji koalicijski vrh je pokazal, da v slovenski koaliciji na implementacijo odločbe ne gledajo več vsak po svoje. “Koalicija je zelo enotna pri pristopu in pri načinu, kako se bomo lotili implementacije arbitražne razsodbe,” je po srečanju javnosti sporočila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

Tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki ga je prejšnji teden premier Miro Cerar okrcal, da s svojimi izjavami koristi bolj Hrvaški kot Sloveniji, je besede o kakršni koli neusklajenosti zavrnil. “Midva sva usklajena, tako da ne vem, o kakšni neusklajenosti govorite. Gre pa res za to, da sem jaz ves čas trdil, da bi morali na morju takoj začeti z implementacijo arbitražne odločbe, glede na to, da so koordinate znane in da je po arbitražni odločbi meja na morju jasno določena,” je dejal. Odločitev, da se bo Slovenija držala šestmesečnega roka in in sledila korakom, s katerimi se je včeraj seznanila koalicija, se zdi zdaj prava tudi njemu.

JANA KREBELJ


Najbolj brano