Španske banke razmišljajo o selitvi iz Katalonije

Nekaj večjih bank po nedeljskem referendumu o neodvisnosti Katalonije že razmišlja o selitvi sedeža v druge dele Španije. Katalonija je najbogatejša španska regija, kjer ima sedež na tisoče domačih in tujih podjetij, po referendumu pa naj bi o selitvi resno razmišljali banki Sabadell in CaixaBank, poročajo tuje tiskovne agencije.

Barcelona Foto: Pixabay.Com
Barcelona Foto: Pixabay.Com

BARCELONA > Medtem ko si katalonski voditelji prizadevajo za neodvisnost sicer turistično zelo obiskane regije, ki ustvari petino španskega bruto domačega proizvoda, pa so nekatera podjetja v skrbeh, kaj bo to pomenilo za njihovo nadaljnje poslovanje.

Peta največja španska banka Sadbell naj bi še danes začela z razpravo, ali naj sedež podjetja zaradi vse večjih političnih napetosti preseli iz Katalonije. Delnice banke, ki ima sedež 25 kilometrov severno od Barcelone, so sicer ta teden izgubile že 10 odstotkov vrednosti.

O selitvi naj bi po poročanje španskih medijev razmišljala tudi največja katalonska banka CaixaBank.

Španska borza sicer ta teden beleži največje padce po britanskem referendumu o brexitu, bonitetna agencija Standard & Poor's pa je opozorila, da bi lahko v prihodnjih treh mesecih znižala bonitetno oceno Katalonije.

STA


Najbolj brano