Pod tovornjaki v Parizu našli sumljive steklenice z bencinom

Delavci so danes zjutraj pod tovornjaki francosko-švicarske družbe LafargeHolcim v Parizu našli šest steklenic z bencinom, ki so bile povezane z enostavno napravo za vžig, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela pri virih blizu preiskavi.

Pariz Foto: Andrej Guštin
Pariz Foto: Andrej Guštin

PARIZ > Steklenice so našli delavci, ko so prišli na delo v tovarno družbe, ki se nahaja v delavski četrti na severovzhodu francoske prestolnice. Na kraj so takoj prispeli strokovnjaki za deminiranje, območje je policija zaprla.

Incident se je zgodil v času, ko protiteroristična policija preiskuje najdbo doma izdelane bombe v eni od pariških najuglednejših sosesk. Policija je v soboto v veži stavbe v 16. okrožju na zahodu Pariza našla dve plinski jeklenki, na pločniku pred stavbo pa še dve. Našli so tudi prenosni telefon, ki je bil povezan z jeklenkami in ki naj bi služil kot detonator.

Vir blizu preiskavi je danes AFP še povedal, da med dogodkoma ni vidne povezave. V zvezi z najdbo plinskih jeklenk so sicer pridržali šest oseb, med njimi dva domnevna islamska skrajneža.

Glede današnje najdbe steklenic pod tovornjaki pa je tožilstvo v Parizu odprlo preiskavo zaradi suma poskusa povzročitve požara.

Septembra lani so blizu katedrale Notre Dame v središču francoske prestolnice v avtomobilu našli pet plinskih jeklenk, več žensk, ki naj bi jim Islamska država naročila izvedbo napada, pa so prijeli.

Francija je junija sprožila sodno preiskavo suma, da je LafargeHolcim, ki je največji svetovni proizvajalec cementa, posredno financiral Islamsko državo in druge oborožene skupine v Siriji, da bi lahko ohranil svojo tovarno v sirskem mestu Džalabija.

Pred tem so marca v družbi priznali, da so se v Siriji posluževali "nesprejemljivih praks" za ohranitev delovanja tamkajšnje tovarne, saj so območje nadzorovale različne oborožene skupine. Lokalno podjetje naj bi plačevalo tamkajšnjim skupinam, da so tovarni omogočile dobavo nafte. Tovarno so nato zaprli leta 2014.

V Franciji je bilo sicer v terorističnih napadih od leta 2015 ubitih skupno 241 ljudi.

STA


Najbolj brano