Nobelov nagrajenec za literaturo je Kazuo Ishiguro

Nobelovo nagrado za literaturo letos prejme angleški pisatelj japonskega rodu Kazuo Ishiguro.

Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro 

STOCKHOLM > Britanski prozaist in filmski scenarist Kazuo Ishiguro je bil rojen v Nagasakiju na Japonskem leta 1954 in se je s šestimi leti preselil v Anglijo. Najbolj znan je po romanu Ostanki dneva (1989).

Seznam nominirancev za ugledno nagrado za književnost ni znan oziroma ga Švedska kraljeva akademija objavi šele po 50 letih, zato se o njih le ugiba. Med avtorji, ki se že več let omenjajo kot možni dobitniki nagrade, so kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong'o, sirski pesnik Adonis, izraelski pisatelj Amos Oz in Don DeLillo iz ZDA. Kot možne dobitnike so mediji omenjali tudi kitajskega pisatelja Yana Liankeja, japonskega pisatelja Harukija Murakamija, ameriškega pisatelja Philipa Rotha in italijanskega pisatelja Claudia Magrisa.

Nagrado dobitnikom že po tradiciji izročijo 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti, v Stockholmu. Letos je vredna devet milijonov švedskih kron, kar je milijon več kot lani.

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejel ameriški glasbenik Bob Dylan za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije. Bil je ne le prvi glasbenik, ki je dobil to nagrado, v njeno zgodovino podeljevanja se je zapisal tudi s svojim ravnanjem.

Najprej je imela Švedska akademija velike težave, preden ji je uspelo vzpostaviti stik z njim, diplomo in medaljo pa je glasbenik prevzel šele aprila letos.

STA


Najbolj brano