Luigijeva prva je postala Kralj noči

Lean Kozlar Luigi je star maček, čeprav mlad po letih. Tam v Čežarjih pri Kopru je zrasel v družini, kjer sta že nono in brat držala inštrument v roki, in tako je naneslo, da je bil zarana obkrožen z inštrumenti. S trobento, kitaro, z bobni, nakar je spoznal, da niti vokala nima slabega. Kalil se je v dijaškem bendu, zatem pri skupinah Gedore in Q2O ter kot spremljevalni glasbenik znanim istrskim glasbenikom.

Med inštrumenti, ki jih zna igrati, je kitara na prvem mestu. Foto: Branko Furlanič
Med inštrumenti, ki jih zna igrati, je kitara na prvem mestu. Foto: Branko Furlanič

Te dni je Lean Kozlar Luigi izdal svoj prvenec Kralj ulice in pripravil koncert v koprskem klubu Generation.

> Kakšne občutke vzbuja ta zgoščenka, ki jo držimo v rokah?

“Ta trenutek sem sanjal od malih nog. Še zmeraj se mi zdi, da sem dosegel nekaj neverjetnega.”

> Kako bi opisali glasbene prijatelje, ki so vas spremljali na tej poti?

“Gedore so kot družina. Skupina obstaja dobro desetletje, jaz sem pri njih sedem let. Ujeli smo se in ta glasbena družina je moja najbolj stabilna in dolgoživeča. S Q2O smo letos izdali singl. Sprva smo se nagibali k akustični verziji, pa si premislili in se predali električni varianti. Pred nami je nastop v Koštaboni, kjer si bomo oder delili s skupinama Big Foot Mama in Hamo & Tribute 2 Love. Prvi bomo začeli in zadnji končali.”

> Ali boste zmogli?

“Upam, da bomo (smeh).”

> Zunaj je torej zgoščenka Kralj noči . Si ta kralj vi?

“To sem jaz. Na njej je 12 pesmi. Veliko sem jih napisal sam, nekatere pa so prispevali prijatelji. Za skladbo Z glavo skozi zid je glasbo in besedilo napisal Dušan Sagadin Duco, besedilo za Dan za dnem je napisal Vasja Klun, pesem V vesolje in nazaj je delo Janeza Skaze, njegovo je še besedilo za pesem Uživat znam. Skladba Oblak pa je nastala v sodelovanju z Anžetom Langusom Petrovičem.”

> Kako ste se našli?

“Smo prijatelji, sodelujemo že vrsto let. Vasjo, denimo, sem opazil na družbenih omrežjih, kjer objavlja svoje pesmi, pa sem mu poslal glasbeno podlago, na katero je napisal besedilo. Z Janezom se prav tako poznava že dolgo časa. Njegovi komadi so zelo lepi.”

> Kaj vas pritegne v besedilih in kakšna so vam všeč?

“Če je besedilo dobro, se najdem v njem. Vsi me poznajo in napišejo takšna besedila, ki so mi pisana na dušo. Energična, ljubezenska, pozitivna. Zgodbe imajo skoraj zmeraj srečen konec.”

> Spletni kanali ob omembi vašega imena najprej ponudijo skladbo Rosali , ki jo spremlja zanimiv video. Kako je nastal?

“Haha, zabavno je, da skoraj nikogar v videu ne poznam. Video je nastal med dopustom na Braču; tam sem dobil zamisel zanj in se s kamero sprehodil med ljudmi. Ta poletni komad je kar klical k takšnemu kolažu.”

> Sploh prvi video pa ste namenili pesmi Pada .

“Snemali smo ga v Trstu. Pogosto gremo v Trst, saj je tam veliko lepih kadrov in ga snemalci obožujejo. Čakali smo na dež in se načakali. Dva meseca ni padla niti kaplja.”

> Zgoščenka je nastajala leto in pol. Kar potrpežljivi ste bili?

“Pesmi sem pisal sproti in jih sproti tudi posnel. Imeli smo čas, ni se nam mudilo.”

> V studiu v Sodržici ste snemali s skupino Q2O, vendar je Tramon Studios Jana Baruce vaša resnična dnevna soba.

“Tramon Studios je naša vadnica v Vanganelu pri Kopru. Vanjo je Jan vstopil pred skoraj dvema letoma, potreboval je prostor za delo, in tam nastajajo lepe stvari. Snemanje je bolj sproščeno, v studio lahko vstopim, kadar želim.”

> Oblikovalec Tomaž Bordon iz Artwork Solutions je zasnoval likovno izjemno mikavno naslovnico.

“Povedal sem mu, kaj hočem, da si želim veliko barv, pozitivno vzdušje, ki pade v oči. Ko sem videl njegov izdelek, sem rekel 'To je to'.”

> Je skladba Kralj noči namenoma postala tudi naslov zgoščenke? In kakšne lastnosti mora imeti nekdo, če hoče postati kralj noči?

“Ime komada se mi je zdelo najbolj primerno za naslov zgoščenke. Kralj je gotovo nekdo, ki zna občinstvo zabavati vso noč (smeh).”

> Na odru v lokalu Generation so vas spremljali glasbeni gostje Slavko Ivančić, Žiga Rustja, Jan Baruca, Iztok Novak Easy. Kje pa so bila dekleta, pevske tovarišice iz preteklosti?

“Ni prav veliko punc snemalo z nami. Štefica Stipančević - Steffy me je učila petja in mi zelo pomagala. Z nami sta v preteklosti kot spremljevalni pevki nastopali tudi Nika Hrvatin in Maja Tripar. A ob promociji sem se odločil, da bomo na odru sami možje.”

> Ste se kdaj preizkusili v tem, kar na primer počne Koprčan Andrea Dilic, da bi se s kitaro postavili na ulico in nastavili klobuk?

“Ne, le enkrat za hec v Portorožu, a življenje ni šlo v to smer.”

> Naredil ste tudi priredbo skladbe skupine Dan D Rekli so . Je pevec skupine Tokac med tistimi glasbeniki, ki jih občudujete?

“Dan D so odličen bend. Sodelovali nismo še nikoli, a sledimo toku in bomo videli, kam nas bo peljal. Rudi Bučar, Hamo, Tokac so mi zelo všeč, Slavka Ivančića poslušam od malih nog, Easy me je presenetil, ko je prišel na Melodije morja in sonca, za kar sem mu iskreno čestital. Veliko je glasbenikov, ki so mi všeč, in gotovo sem kakšnega pozabil.

> Prva zgoščenka je zabavno pop rockerska. Je to zvrst, v kateri želite tudi v prihodnje ustvarjati?

“Rad imam različne zvrsti glasbe, od bluesa do rocka. Res se ne spomnim, kdaj sem nazadnje obiskal koncert kakšnega drugega glasbenika, lahko pa povem, da te dni poslušam novo zgoščenko skupine Foo Fighters.”

> Pa se sedaj ob rojstvu glasbenega otroka, kot ste zgoščenko poimenovali, počutite polnega ali praznega?

“Polnega, seveda. Imam še več ustvarjalne energije in veliko volje za ustvarjalno delo. Hvaležen sem vsakomur, ki mi je pomagal. Nisem pričakoval, da bo pri tem sodelovalo toliko ljudi. To je resnično fantastično!”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano