Ideje za oživitev vežice

Nekdanjo judovsko vežico bi obnovili, vanjo umestili kulturne vsebine in ob njej postavili paviljon s komercialno dejavnostjo, s katero bi financirali dejavnosti v vežici. Tako rešitev so si zamislili študentje novogoriške univerze. Ideja je zanimiva, vprašanje je, kaj bo v praksi, pravi Boštjan Komel, predsednik KS Rožna Dolina. Ta bo najprej obnovila streho in nato iskala najemnika za zgornjo etažo.

Boštjan Komel in Željko Oset na predstavitvi zamisli študentov.  Foto: Mitja Marussig
Boštjan Komel in Željko Oset na predstavitvi zamisli študentov.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > KS Rožna Dolina se je letos odločila, da po odhodu gostinca prostora ni znova oddala za podobno dejavnost. Zdaj išče način, kako vežico obnoviti in oživiti. Enega od predlogov so predstavili študentje novogoriške univerze, ki so se s to temo ukvarjali v okviru posebnega projekta. Kot je pojasnil Željko Oset s Fakultete za humanistiko, predlagajo rešitev, ki bi imela spoštljiv odnos do vseh deležnikov in bi bila hkrati finančno vzdržna. “Predlagamo, da se ob vežici zgradi nov objekt, v katerem se izvaja tržna dejavnost, s prihodki pa se financira netržna dejavnost v nekdanji mrliški vežici. Predlagamo več rešitev, od judovskega muzeja do hiše pobega ali morda turistični, informacijski center, skratka dejavnost, ki bo dodana vrednost v tem prostoru,” pravi. Tudi za tržno dejavnost v novem objektu predlagajo več rešitev, med drugim slaščičarno in jezikovno šolo, po analizah študentov pa bi bil tam najbolj zanimiv pasji salon: “Takšna investicija v gradnjo objekta bi se povrnila v 36 mesecih, kasneje bi se lahko financirala dejavnost v vežici.”

“To je eden od možnih pogledov. Gre za projekt, ki je namenjen študentom, da se učijo. V praksi bi to verjetno izgledalo drugače, je pa ideja zanimiva,” pravi predsednik KS Rožna Dolina Boštjan Komel, ki sicer meni, da pasji salon ni najbolj posrečen predlog in da so pri tem študentje gledali bolj na ekonomski vidik. Kot pravi, se v iskanju celovite rešitve KS medtem pripravljajo na nadaljnje korake. “Najprej nas čaka prenova strehe, nato nameravamo pričeti postopek iskanja potencialnih najemnikov za zgornje etaže, za mirnejšo dejavnosti, pisarne ali poslovne prostore, da bi objekt sam zaživel in da bi bil dnevno odprt,” pojasnjuje Komel in dodaja: “Medtem pa bi v spodnjem prostoru prirejali različne prireditve, razstave, srečanja, predavanja in podobno.”

Kot pravi, je odločitev za oddajo zgornjih prostorov, ki jih uporablja KS, začasna rešitev, “tudi zaradi pokrivanja osnovnih stroškov in nadaljnjega vlaganja, da pridobimo neka sredstva in da oživimo objekt.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano