Barkolana bo vesela

Dušan Puh je jadranska jadralska legenda. Na Jadranu ni resnejše regate, kjer se ni pojavil s katero od jadrnic, ki jih je v dolgoletni karieri krmaril. Nastopov na Barkolani pa ima toliko, da jih še sam težko našteje. Vsekakor je tudi na Jesenskem pokalu pustil svoj pečat.

Adriatic Europa z Dušanom Puhom v nedeljo meri na 
uvrstitev okoli petega mesta. Foto: Vojko Rotar
Adriatic Europa z Dušanom Puhom v nedeljo meri na uvrstitev okoli petega mesta. Foto: Vojko Rotar

KOPER > Dušan Puh je bil prvi Slovenec, ki je kot prvi mož posadke zmagal na Barkolani. Leta 1994 je do uspeha krmaril italijansko jadrnico Fanatic, kmalu v naslednjih letih pa je na Gaii Legend, ki je Barkolano dobila trikrat, sodeloval tudi s sicer velikim koprskim krmarskim tekmecem Mitjo Kosmino. Potem je dolga leta jadral na Velikem Viharniku, zadnja leta pa krmari jadrnico Adriatic Europa, ki ima sicer domicil v koprskem mandraču.

> Vam predstavlja Barkolana vrhunec jadranske sezone ali bolj njeno sklepno dejanje?

“No, sklepno dejanje za nas zagotovo ne, saj nas kmalu čaka še zelo atraktivna regata po beneških kanalih, kamor dvanajst tamkajšnjih prestižnih hotelov s petimi zvezdicami povabi posadke dvanajstih maksijev, ki potem tudi tekmujejo za barve hotela. Naša jadrnica bo branila barve hotela Danieli, njegov lastnik pa bo najbrž v nedeljo tudi član naše posadke na Barkolani.”

Številni udeleženci Barkolane že nestrpno pogledujejo tudi v nebo, vremenarji pa jim za zdaj odgovarjajo, da v nedeljo v Tržaškem zalivu močnejših vetrov ne gre pričakovati. Ob delno jasnem do zmerno oblačnem vremenu naj bi pihali le šibki krajevni vetrovi.

> Kaj napovedujete pred nedeljsko težko pričakovano tekmo?

“Barkolana bo vesela, čeprav vremenska napoved ne obeta veliko vetra. Sam si sicer bolj želim burje, kot je zapihala na nedeljskem pokalu Bernetti, ali pa njeno nasprotje - bonaco. V nedeljo nam je šlo pred Trstom kar spodobno, uvrstili pa smo se na peto mesto, torej nekako tja, kamor spadamo in tako uvrstitev naskakujemo tudi na Barkolani.”

> Kateri bodo vaši največji konkurenti?

“Vsekakor je prvi favorit nova tržaška velikanka, sestrska jadrnica na Barkolani vrsto let premočne jadrnice Esimit 2, od katere je sicer dva metra krajša. Mitja Kosmina ima uigrano posadko in hitro Maksi Jeno, novo veliko jadrnico ima drugi Koprčan Jure Orel. Gre za jadrnico nekdanjega oceanskega razreda wor 60, torej takih dimenzij, kot je bil nekdanji Veliki Viharnik, s katerim sem tekmoval dolga leta. Razlika je le ta, da je bil Veliki Viharnik narejen pred 30 leti, Juretov 19,5-metrski supermaksi pa je nov. Glede na vlogo materialov, je torej razlika kot noč in dan. Z Adriaticom Europo si želimo uvrstitve okoli petega mesta. Jadrnica je bila zelo solidno narejena pred skoraj 20 leti, jadra imamo sicer nekoliko utrujena, a se pač trudimo, da s čim manj stroški poskusimo doseči kar največji učinek.”

> Ste se za Barkolano kaj posebej pripravljali?

“Za to niti ni bilo časa, pa tudi sicer smo ves čas na morju, letos smo odpeljali že 20 regat. Pomeni, da je posadka kar uigrana, čeprav jo bom moral še izklesati, kajti na takšnih regatah mora biti na jadrnici vedno prostora tudi za kakšno sponzorsko ime. Pa čeprav na račun uigranega člana posadke.”

> Regatna tekma vas čaka že jutri, ko prireditelji pripravljajo posebno tekmo kot prihod slovenskih jadrnic v Trst. Lani ste na taki revialni regati zmagali.

“Zamejci radi naredijo malo fešte Slovencem in prijetnega dogodka se bomo radi udeležili. A se bomo potem vrnili v matični pristan v Koper in na nedeljsko regato ne bomo čakali v Trstu. To pa predvsem zaradi logističnih razlogov, saj je za prihod članov posadke na jadrnico v Trstu kup ovir, v Kopru pa lahko vse to opravimo v miru. In smo potem v manj kot eni uri tudi že na startu regate pred Barkovljami.”

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano