Poraz in konec upov

Slovenski nogometaši so lahko dvignjenih glav zapustili Wembley, a svetovno prvenstvo po porazu z 0:1 ostaja neuslišana želja. V nedeljo bodo gostili Škote, ki so premagali Slovaško in začasno skočili na drugo mesto skupine F.

LONDON > V predigri je karte bolj premešal Srečko Katanec. Tekmo je od prve minute dokaj pričakovano začel Aljaž Struna, manj pa Rajko Rotman in predvsem Andraž Šporar v konici napada. S klopi so prvi polčas pospremili tako Valter Birsa, kot tudi Jasmin Kurtić in Tim Matavž. Na drugi strani Gareth Southgate ni presenetil z izbiro. Harryja Kana so obkrožali angleški šprinterji, ki so v uvodnih minutah ustvarili pritisk na slovenski polovici. Precej je bilo dima, a le malo ognja. Slovenski reprezentanti so kmalu uvideli, da gostitelji težijo k potezi preveč, konkretni učinek pa je bil kljub veliki posesti žoge zanemarljiv. Gostje so bili pozorni pri prodorih in podajah tekmecev, prav tako pri drugih žogah. Janu Oblaku, če izvzamemo resnejši poskus Jordana Hendersona , v prvem polčasu ni bilo treba reševati slovenskih vrat, kar pomeni, da so bili gostje dovolj agresivni, dinamični in disciplinirani na svoji polovici. Slovenski reprezentanti so torej kmalu umirili tekmece, domačih privržencev jim v gledališkem ozračju niti ni bilo treba. Če bi se kakšna miniatura Josipa Iličića iztekla srečnejše, pa bi se posamična negodovanja bržkone sprevrgla v koncert žvižgov. Prvi del borbenega načrta je bil torej izpolnjen, v nadaljevanju pa je bilo pričakovati, da bodo šli gostje pogumno po zmago.

Želja se je uresničila. Bojan Jokić je sprožil preplah, aktiviranje Birse pa je podžgalo slovenske ambicije. Z značilnimi podajami je potrdil, da gostje mislijo resno. Žal je manjkal napadalni zaključek. Katanec ni želel takoj tvegati s klasičnim napadalcem, si je pa Slovenija drznila več igrati na tekmečevi polovici. To je seveda pomenilo, da se je odpiralo več prostora hitronogim Angležem, ki pa se pred slovenskimi vrati niso proslavili. Marcus Rashford je podlegel ekshibicijam, Raheema Sterlinga pa je spravil v obup slovenski kapetan Boštjan Cesar.

Remi z Luksemburgom

Mlada reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo remizirala z 1:1 v Luksemburgu. Goste je v vodstvo popeljal Žan Žužek v 41. minuti, končni izid pa je v 87. minuti postavil Loris Tinelli. V ponedeljek Slovenijo čaka gostovanje v Črni gori.

Matavžev vstop je napovedal zadnji slovenski juriš in prav šempetrski napadalec je dvignil utrip gostujočim privržencem, ki pa jih je doletela hladna prha. Globoko v sodnikovem podaljšku je angleško vozovnico za svetovno prvenstvo potrdil Harry Kane. Pred zadnjim krogom kvalifikacij ima Anglija 23 točk, Škotska 17, Slovaška 15, Slovenija 14 ...

ALEŠ SORTA

Anglija : Slovenija 1:0 (0:0)

Stadion Wembley, gledalcev 50.000, sodnik Zwayer (Nemčija). Strelec - 1:0 Kane (94).

Anglija: Hart, Walker, Stones, Cahill, Bertrand, Henderson, Dier, Chamberlain (od 63. Lingard), Rashford, Sterling (od 85. Keane), Kane. Sel.: Gareth Southgate.

Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar, Mevlja, Struna, Krhin, Rotman (od 78. Matavž), Verbič, Bezjak (od 72. Repas), Iličić, Šporar (od 55. Birsa). Selektor: Srečko Katanec.

Rumeni kartoni - Henderson; Krhin, Mevlja, Rotman, Struna, Birsa.


Najbolj brano