Zrelo za odstop

Revizija računskega sodišča o učinkovitosti zdravstvenega ministrstva glede organiziranosti in kadrovske pokritosti zdravstvene dejavnosti v sklopu javne zdravstvene mreže v času od leta 1992 do 1. junija lani je šokantno in kliče po ukrepanju.

Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da ministrstvo ni bilo učinkovito in je celo dopuščalo, da se je v našem zdravstvu razpasel takšen kaos, da ga bo težko odpraviti. Če sploh! Kajti tisti, ki so v njem našli priložnosti, dobiček in ugodnosti, so se med tem v sistemu tako zasidrali, da jim bo težko spodrezati krila, moč in vpliv.

Sodišče med ugotovitvami našteva, da je še vedno neurejena javna zdravstvena mreža, da je potekalo podeljevanje koncesij kar po domače in več kot petnajst let brez razpisov. Pa tudi, da je sistem večinoma deloval brez potrebnih resolucij in drugih, času prilagojenih in noveliranih zakonov. Pa ne le to! Tudi evidence so pomanjkljive, a bi zanje morali skrbeti uradniki in drugi zaposleni. Je torej tam kdo sploh kaj delal?

Nedopustna je ugotovitev, da ministrstvo ni nadzorovalo financ, razdeljevanja in porabe denarja v javni zdravstveni blagajni ZZZS. Da je v ZZZS nekaj hudo narobe, smo večkrat opozarjali že novinarji in ugotavljali, da gre za državo v državi. Za nedotakljivega in svojstvenega mastodonta, ki hkrati deli in vlada.

Sledi logično vprašanje: kaj so vsa ta leta počeli zdravstveni ministri in ministrice? So le kot salonski levi in levinje utrujali državni parket in si s pomočjo prestižnosti funkcije utirali bodočo kariero? Nedopustno, nemoralno in nedostojno!

Res za prav vse napake ne more biti odgovorna sedanja ministrica. Odgovorni so vsi bivši ministri. Eni bolj, drugi manj. A zdaj razgaljene razmere kličejo po odstopu. Po častnem odstopu, če že krivde ne sprejema, kar je potrdila v že dveh interpelacijah. Je podoben kaos tudi v drugih ministrstvih?

Nujno bi morali na odgovornost poklicati tudi vse bivše ministre in ministrice. Tako ravnajo v zrelih demokracijah.


Preberite še


Najbolj brano