V Italiji preiskujejo morebiten obstoj teroristične baze blizu Rima

Tunizijska državljana, ki sta izvedla teroristična napada v Franciji in Nemčiji, sta v minulih letih vsaj nekaj časa oba živela v italijanskem mestu Aprilia. Protiteroristični preiskovalci zdaj raziskujejo, ali sta se tam morda srečala in ali bi lahko v tej regiji obstajala celo teroristična baza.

Rim
Rim 

RIM > Mesto Aprilia v neposredni bližini Rima je že lep čas pod nadzorom varnostnih organov, saj tam živi ali je živelo več domnevnih simpatizerjev skrajnih džihadističnih skupin, je povedal rimski tožilec Francesco Caporale.

Ker je bilo iz varnostnih razlogov več osumljencev že izgnanih, po njegovih besedah trenutno sicer ni mogoče govoriti o morebitni teroristični celici na tem območju. Sta pa prav v Aprilii več let živela Tunizijca, ki sta v minulih mesecih izvedla napada v Marseillu in Berlinu.

Eden od njiju je Ahmed Hanachi, ki je v Marseillu minuli konec tedna do smrti zabodel dve mladi ženski, nato pa padel pod streli vojske. "Leta 2008 se je v Aprilii poročil z Italijanko in imel tam med letoma 2010 in 2017 urejeno prebivališče," je pojasnil tiskovni predstavnik tamkajšnjega mestnega sveta.

Julija 2015 je Aprilia gostila tudi Tunizijca Anisa Amrija, ki je decembra lani v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu in ubil 12 ljudi, še približno 50 je bilo poškodovanih. Italijanska policija ga je v Milanu ubila štiri dni pozneje.

Preiskovalci zdaj preiskujejo, ali sta se Amri in Hanachi v Italiji morda srečala. Zanima jih, ali bi mesto lahko premoglo logistično bazo, tiskarno ponarejenih osebnih dokumentov ali celo sedež mreže za radikalizacijo oziroma teroristično bazo.

V Aprilii, ki je od Rima oddaljena 40 kilometrov, prebiva približno 70.000 ljudi in je dom mnogim tujcem, ki so si tu poiskali delo. Tunizijska skupnost naj bi štela kakih 400 ljudi.

STA


Najbolj brano