Stara, a vznemirljiva glasba

Danes bo v Novi Gorici spet zazvenela renesančna glasba in do nedelje odmevala še po sosednjih krajih in Brdih. Na festivalu renesančne glasbe, po novem imenovanem Flores Musicae, se bo zvrstilo pet brezplačnih koncertov, predavanje in štiridnevni mojstrski tečaj improvizacije renesančne polifonije za instrumentaliste, ki ga bodo vodili vrhunski strokovnjaki.

Za festivalski program skrbi  vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan.   Foto: Valentina Krasna
Za festivalski program skrbi vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan.  Foto: Valentina Krasna

BRDA > Festival, razpet med Novo Gorico in Goriška brda, ima z letošnjo sezono novo ime, Flores Musicae, a njegovo poslanstvo ostaja oživljanje renesančne glasbe. Njegov organizator je Kulturni dom Nova Gorica, za program pa kot umetniški vodja festivala še naprej skrbi vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan, ki je v Ženevi končal magistrski študij kitare in lutnje, srednjeveške glasbe ter glasbene pedagogike in zdaj poučuje v Ženevi.

Tudi sam bo v navdihujočem okolju renesančne vile Vipolže eden od mentorjev na štiridnevnem specializiranem mojstrskem tečaju za lutnjo, kitaro, harfo in čembalo. Udeležence, željne spoznavanja improvizacije, ki je bila razširjena že med renesančnimi glasbeniki, bodo poleg Zuljana usmerjali še mednarodno priznani glasbeniki in profesorji Rolf Lislevand iz Francije, Dušan Bogdanović iz Srbije in Jean-Yves Haymoz iz Švice.

Že danes ob 17. uri bo Zuljan v novogoriški glasbeni šoli predaval o improvizaciji v klasični glasbi. Pridružili se mu bodo francosko-švicarska zasedba Chant sur le livre in gosti. Skupina bo drevi ob 20. uri nastopila še na koncertu Improvizirana vokalna večglasja v renesansi v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica.

Jutri ob 20. uri se bo Zuljanu in njegovi lutnji v Viteški dvorani gradu Dobrovo na prav posebnem koncertu pridružil norveški glasbenik Rolf Lislevand s svojo vihuelo, starodavnim brenkalom. “Papežev lutnjist Francesco da Milano ter Luys de Narváez iz Granade, ki je za kralja Karla V. igral lutnjino špansko različico, vihuelo, spadata med največje virtuoze 16. stoletja. Številni dokumenti pričajo o njunih neverjetnih sposobnostih improviziranja, s katerimi sta očarala poslušalce. Zelo verjetno je, da sta se oba tudi srečala leta 1536, ko naj bi bil Narváez pripotoval v Rim,” so zapisali v vabilu na koncert in napovedali, da bosta Lislevand in Zuljan med svojim prvim odrskim srečanjem skušala domiselno poustvariti snidenje da Milana in Narváeza.

V soboto ob 20. uri bo v cerkvi sv. Križa v Kojskem nastopil Dušan Bogdanović, srbski kitarist, skladatelj in izjemen improvizator, ki “je v preteklih 40 letih razvil svoj glasbeni jezik, sintezo klasične glasbe, jazza ter različnih glasbenih tradicij sveta”.

V nedeljo ob 17. uri bo v vili Vipolže zaključni koncert udeležencev mojstrskega tečaja, ob 20. uri pa na gradu Kromberk še nastop ansambla musica cubicularis. Ustanovili so ga leta 2004 in doslej je slovenskim poslušalcem predstavil že več kot štirideset tematskih sporedov z glasbo od 16. do začetka 20. stoletja na ustreznih zgodovinskih glasbilih. Raziskuje denimo operne arije iz arhiva grofov Attems iz Slovenske Bistrice, dialoge iz arhiva koprske stolnice, duhovno glasbo iz frančiškanskega samostana v Novem mestu, koncerte iz ptujske zbirke in še marsikaj. Na nedeljskem koncertu se bo Domnu Marinčiču (viola da gamba) in Tomažu Sevšku (čembalo, orgelski pozitiv) pridružila Anne Freitag z renesančno prečno flavto, uveljavljena nemška glasbenica in profesorica v Leipzigu.

Vse, kar ponuja festival, od predavanja in koncertov do vodenih ogledov uro pred napovedanimi dogodki, bo obiskovalcem na voljo brezplačno.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano