Proti načelniku katalonske policije uvedli preiskavo zaradi upora

Španska sodnica je proti načelniku katalonske policije, Mossos d'Esquadra, uvedla preiskavo zaradi domnevnega upora pred nedeljskim referendumom o neodvisnosti Katalonije. Kot je sporočil neimenovani predstavnik sodišča, je sodišče Josepa Luisa Trapera in še tri osumljence za petek pozvalo na zaslišanje.

Obtožbe se  nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. 
septembra. Foto: Pixabay.Com
Obtožbe se nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. septembra. Foto: Pixabay.Com

MADRID > Obtožbe se nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. septembra, potem ko so španske varnostne sile v prizadevanjih za preprečitev referenduma izvedle racije v prostorih katalonske regionalne vlade. Racije in aretacije predstavnikov regionalne vlade so v katalonski prestolnici sprožile množične proteste, Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

Sodnica Carmen Lamela, ki vodi preiskavo, je na zaslišanje pozvala tudi voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural ter vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza. Ti dve združenji sta igrali pomembno vlogo v septembrskih protestih. Protestniki so poškodovali vozila španske civilne garde ter policistom preprečevali izstop iz zgradb, kjer so izvajali preiskave.

Na petkovo zaslišanje naj bi pozvali tudi namestnico Josepa Luisa Trapera Tereso Laplana.

Po navedbah predstavnika sodišča četverici osumljencev očitajo “kaznivo dejanje upora ... v zvezi z zborovanji in demonstracijami, s katerimi naj bi španskim oblastem s silo preprečili izvajanje njihovih dolžnosti”. Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora.

Španske oblasti očitajo policiji Mossos d'Esquadra, da ni dovolj hitro posredovala za pomoč civilni gardi ter da na nedeljskem referendumu, ki je za Madrid nezakonit, ni preprečila odprtja volišč.

STA


Najbolj brano