Ponekod bo že zadišalo po zimi

Za razliko od preteklega tedna, ki je bil ob solidnem in obsežnem anticiklonskem območju s središčem nad evropskim severom pri nas stanoviten in povečini sončen, je ta teden precej bolj razgiban.

Naše kraje bo od severozahoda dosegla hladna vremenska 
fronta.
Naše kraje bo od severozahoda dosegla hladna vremenska fronta. 

PRIMORSKA > Pravzaprav smo se s sončnim vremenom v preteklem tednu lahko pohvalili le na Primorskem in v sosednji Furlaniji Julijski krajini, kajti drugod po državi sta se marsikje vztrajno zadrževali vlaga in oblačnost, ponekod so se pojavljale tudi padavine. Ni kaj, severovzhodna vremenska slika s šibko burjo je marsikdaj najbolj ugodna ravno za naše kraje.

Vlažen zrak se namreč kopiči nad ostalim delom države onstran Nanosa in Snežnika, pri nas pa se z burjo ob spuščanju z višjega zaledja proti morju zrak suši in nekoliko segreva. Zato je bilo več jasnine. Arso je izračunal, da je bil letošnji september ponekod, denimo v Ljubljani, najmanj sončen, odkar merijo trajanje sončnega obsevanja, se pravi od leta 1951. Sonce je v naši prestolnici v celotnem mesecu sijalo le nekaj manj kot 100 ur. Tudi na Primorskem je bil letošnji september pogosto oblačen in deževen, pa vendar je Arso na letališču v Portorožu nameril 167 ur sončnega obsevanja, se pravi 67 ur več kot v Ljubljani.

Nocoj nas bo oplazila hladna fronta

Težišče vremenske slike se je pomaknilo na zahod. Obsežno anticiklonsko območje na evropskem severu in severovzhodu je v tem tednu oslabelo. Vremenska slika pa je trenutno pod vplivom kontrapozicije med azorskim anticiklonom nad večjim delom Sredozemlja in osrednje Evrope ter globokimi ciklonskimi območji s severnoatlantskim in deloma arktičnim zrakom nad severnoevropskimi predeli.

Severni zrak bo občasno uspel prebiti anticiklonsko pregrado in se bo poglabljal nad alpskim območjem. To se je v tem tednu prvič zgodilo v torek, ko je prišlo do poslabšanja s padavinami, drugič pa se bo zgodilo že danes v prihodnjih urah in ponoči, ko bo hladna vremenska fronta oplazila naše kraje. Hkrati bo nastal zavetrni prizemni ciklon na južni strani alpskega grebena.

Tokratno pronicanje hladnega severnega zraka bo izrazitejše od torkovega, temu bo primerno tudi vremensko dogajanje, ki bo nekoliko burnejše. Ob občasnih padavinah bodo možne tudi krajevne nevihte, temperatura se bo naglo spuščala, prehodno bo zapihala zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo ponekod lahko spustila pod nadmorsko višino 1500 metrov. Prehodno bo torej šlo za vremensko dogajanje, ki bo bolj kot na jesen ponekod celo spominjalo na zimo. V petek čez dan se bo vreme izboljšalo, noč na soboto pa bo za ta čas mrzla. Živo srebro se bo, razen ob morju, spustilo (ponekod lahko tudi občutno) pod deset stopinj Celzija.

Jutri nova ohladitev

Na višini 1500 metrov v prostem ozračju je radiosonda iz Rivolta včeraj opolnoči namerila +7,8 stopinje Celzija, ničto izotermo pa na višini 2897 metrov. Ozračje se je po prehodu torkove vremenske fronte že nekoliko segrelo in je povečini skladno z dolgoletnim povprečjem. Pričakujemo pa, da se bo temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju jutri spustila do okrog +3 stopinje Celzija, prehodno tudi nižje. Višji sloji se bodo torej v povprečju ohladili za štiri stopinje Celzija. Prizemna ohladitev pa bo ob dokaj močni in tokrat razmeroma mrzli burji ter ob padavinah še občutnejša.

Na Barkolani brez omembe vrednih vetrov

Ob koncu tedna se bo nato od zahoda krepil anticiklon in bo nastalo razmeroma umirjeno območje enakomernega zračnega tlaka. Temperature bodo za ta čas zlasti v nočnih urah razmeroma nizke. Omembe vrednih močnejših vetrov v Tržaškem zalivu, kjer bo v nedeljo potekala Barcolana, ne gre pričakovati.

Danes bo oblačno, občasno se bodo pojavljale rahle padavine, ki se bodo v večernih urah okrepile. Možne bodo tudi krajevne nevihte. Jutri bo sprva še oblačno in deževno, zapihala bo burja, temperatura se bo spuščala. Čez dan bodo padavine postopno oslabele in ponehale. Razmeroma hladno bo. V soboto bo delno jasno do zmerno oblačno, burja bo ponehala. Jutro bo mrzlo. V nedeljo bo delno jasno do zmerno oblačno, pihali bodo šibki krajevni vetrovi.

BRA


Najbolj brano