Koncert in žur

V Sloveniji bo 20. januarja prvič nastopil španski operni pevec in dirigent Plácido Domingo, eden najslavnejših tenoristov na svetu. Enega svojih prvih koncertov v letu 2018, na predvečer svojega 77. rojstnega dne, bo imel v ljubljanski dvorani Stožice. Vstopnice, ki stanejo od 49 do 250 evrov, so že naprodaj.

 Plácido Domingo bo 20. januarja prihodnje leto prvič nastopil v Sloveniji.
Plácido Domingo bo 20. januarja prihodnje leto prvič nastopil v Sloveniji.  

LJUBLJANA > Plácido Domingo, 21. januarja 1941 rojen v Madridu, še ni imel osem let, ko se je njegova družina preselila v Mehiko. Plácido, ki je že zgodaj pokazal glasbeni talent, je tam študiral glasbo, debitiral pa je leta 1961 v vlogi Alfreda v Verdijevi Traviati. Leto zatem je nastopil še v naslovni vlogi Verdijevega Otella in z njo zaslovel kot najboljši v svoji generaciji.

Pot je nadaljeval v ZDA, kjer je nastopal v glavnih tenorskih vlogah, že leta 1968 pa je prepeval v newyorški Metropolitanski operi. Sledili so nastopi v Evropi, na najpomembnejših opernih odrih v Londonu, Milanu, na Dunaju, v Salzburgu ...

Repertoar enega najboljših opernih pevcev v zgodovini obsega rekordnih 147 vlog - največ med tenorji - in več kot 3800 nastopov.

Prepeva v italijanščini, francoščini, nemščini, španščini, angleščini in ruščini. Posnel je več kot sto oper, arij, duetov in drugega, kar mu je prineslo 12 nagrad grammy in dva emmyja.

Ko sta se mu leta 1990 na odru pridružila še kolega José Carreras in Luciano Pavarott, se je operna glasba približala najširšemu občinstvu. Trem tenorjem so skozi leta prisluhnili milijoni in milijoni poslušalcev.

Pol stoletja je Domingo osupljive nastope nizal kot tenorist, v zadnjih letih pa je začel peti bariton. Segel je tudi v pop in latino glasbo.

Premierni nastop pred slovenskim občinstvom bo še toliko bolj poseben, ker bo mojster naslednjega dne v Ljubljani z družino praznoval svoj 77. rojstni dan.

AG


Najbolj brano