Harmonika in tolkala, a tudi masaža in košarka

Na letošnjem Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske sta v najnižji starostni kategoriji zmagala tedaj še ne desetletna Tadeja Udovič Kovačič in Maj Pucer, oba z Glasbene šole Koper.

Tadeja Udovič Kovačič očara z  nadvse muzikalno igro.  Foto: Maksimiljana Ipavec
Tadeja Udovič Kovačič očara z nadvse muzikalno igro.  Foto: Maksimiljana Ipavec

KOPER > Še več, dober mesec kasneje sta se tudi z državnega tekmovanja vrnila z zlato plaketo ter prvo in drugo nagrado. Tadeja Udovič Kovačič si je s harmoniko priigrala še dve zmagi na mednarodnih tekmovanjih - na tekmovanju Svirel je bila najmlajša finalistka, na tekmovanju harmonikarjev v Pulju pa je prejela celo pokal.

Maj Pucer je že pred tem s svojimi tolkali postal član rock benda OK Junior, ki ga pri učenju instrumenta žene naprej k nabiranju novega znanja in tudi spoznanj, da tolkala niso le bobni in baterija, temveč cela množica orkestrskih, celo simfoničnih instrumentov.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Tokratno istoimensko rubriko v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, posvečamo najmlajšima prvonagrajencema letošnjih tekmovanj, harmonikarici Tadeji Udovič Kovačič in tolkalcu Maju Pucerju s koprske glasbene šole. Ob pogovoru boste lahko slišali posnetke njunih tekmovalnih nastopov, pa tudi kakšno besedo njunih profesorjev Erike Udovič Kovačič in Gorana Moskovskega.

Tadeja je živahna, radoživa, zelo sproščena in zgovorna pa tudi odločna in samozavestna petošolka, ki se harmonike uči zdaj že peto leto, čeprav jo je ta instrument vseskozi spremljal, še preden je prišla na svet. Rodila se je v glasbeno družino, v kateri je mama Erika Udovič Kovačič tudi njena profesorica harmonike, sestra Teja (prav tako zmagovalka številnih tekmovanj) pa velika vzornica. Všeč ji je pouk pri mami, čeprav profesorica pravi, da je zelo težko združevati ti vlogi, je pa priročno, da ji lahko pomaga tudi pri vaji doma. Čeprav ta zahteva pred tekmovanji kar veliko časa in je tudi kot učenka Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah odlična učenka, ji ostaja dovolj časa še za igro, tisto zunaj, na zraku, s prijateljico, sosedo in z žogo ... Učenje ji ne krade preveč časa, saj v šoli zbrano posluša in se veliko nauči že pri pouku. Zato pa rada kuha ali - kot sama pravi - eksperimentira. Najraje pa masira; doma že s pridom izrabljajo njene “čarobne rokice”. Želi si postati fizioterapevtka, a vseeno upa, da se bo lahko tudi s harmoniko čim več časa ukvarjala. Uživa igrati na koncertih, tekmovanjih, v velikih dvoranah, pa tudi doma rada s harmoniko razveseli nonote in none, ko pridejo na obisk. In ne le njih, s svojo nadvse muzikalno igro, ki jo še posebej odlikuje za to starost prav nenavadno pretanjeno tonsko niansiranje, vselej očara občinstvo in, kot kaže, tudi žirije številnih tekmovanj.

Maj, ki prav danes praznuje svoj deseti rojstni dan, prihaja iz Koštabone, osnovno šolo pa obiskuje v Šmarjah. Je sicer nekoliko manj zgovoren, vendar - še posebej ko zavihti svoje paličice - nadvse odločen fant.

Njegov profesor Goran Moskovski je po tekmovanju povedal, da je Maj zelo nadarjen, a vseeno vselej pripravljen tudi na trdo delo. Čeprav se tolkal uči šele tri leta, z veseljem pristopi k vsaki zasedbi; spremljal je že pevski zbor, igral v orkestru, vseskozi pa igra tudi v rock bendu, ki ga na glasbeni šoli vodi Boštjan Andrejc - Bushy. In prav to zanimanje, ki ga Maj že v tako rosnih letih izkazuje za igranje na vseh področjih, dokazuje, da ima v sebi močno željo po glasbi, ki ga bo gnala tudi naprej.

In prav glasba, pravi Maj, mu vselej pomaga tudi pri premagovanju treme. Glasbi se preprosto prepusti in pride sama od sebe ... Poleg tolkal igra tudi košarko, rad pa ima še nogomet in matematiko. Zato še ne ve, ali bo postal glasbenik, športnik ali matematik. Zagotovo pa bo zagnan, delaven in odgovoren.

LEA HEDŽET, Radio Koper


Najbolj brano