Dišalo bo po kraških jedeh

Z jutrišnjim dnem se pričenja Mesec kraške kuhinje, ki že dve desetletji povezuje gostince po vsem Krasu. V soboto pa na štanjelskem gradu pripravljajo prav poseben uvod v kulinarični mesec.

Letos bodo v središču Meseca kraške kuhinje njoki, pašta in 
štruklji. Foto: Bogdan Macarol
Letos bodo v središču Meseca kraške kuhinje njoki, pašta in štruklji. Foto: Bogdan Macarol

KRAS > Poleg degustacije jedi dvanajstih kraških gostincev med poldnevom in 18. uro zvečer si bodo lahko obiskovalci Štanjela v soboto ogledali tudi tržnico umetnin, izdelkov in pridelkov s Krasa.

“S tržnico želimo popestriti dogajanje v Štanjelu. Počasi se že pripravljamo na martinovanje,” je povedala Polona Abram iz Zavoda Komenski Kras.

Mesec kraške kuhinje bo letos upihnil že 21. svečko. V tem dolgem obdobju je postal dogodek, ki zaznamuje jesenski čas in oktober na Krasu.

Po hrano kar v okolico Štanjela

A prvo besedo bo imela v soboto kulinarika. Obiskovalci si bodo lahko ogledali kuharski šov s priznanim kuharskim mojstrom Igorjem Jagodicem, ob 16. uri pa bo spregovoril o spajanju kraških vin s sezonskimi jedmi kraške kuhinje, saj se mnogi pri kuhanju znajdejo pred vprašanjem, kako na primeren način kombinirati vina in hrano.

Odprtja kraškega kulinaričnega meseca se bo udeležil tudi guru naravnega prehranjevanjav Sloveniji Darjo Cortese, ki bo udeležencem delavnice spregovoril o njokih, pašti in štrukljih po divje. Odgovoril bo tudi na vprašanja, katere užitne rastline trenutno rastejo na Krasu in kako jih uporabiti v kuhinji.

Različni meniji in različne cene

Vendar pa pomeni sobotni dogodek le uvod v Mesec kraške kuhinje. Vse do 5. novembra bodo lahko obiskovalci Krasa v ducatu gostinskih obratov - mesecu se namreč pridružujejo gostilne, turistične kmetije in restavracije - spoznavali kraške jedi. Letos so rdeča nit Meseca kraške kuhinje njoki, pašta in štruklji.

Vsak od ducata gostincev med Komnom in Kozino je tako na svoj jedilnik vključil vsaj eno od teh sestavin, ponudba se namreč od obrata do obrata razlikuje, prav tako kot tudi cene, ki se gibljejo med 15 in 38 evri.

Tudi letos nad organizacijo meseca bdita društvo Planta in Javni zavod Komenski Kras, v projektu pa sodelujejo tudi občine Komen, Divača, Hrpelje-Kozina in Sežana, Zavod ŠTIP in Vinakras Sežana.

PEM


Najbolj brano