Barvit kulturni pozdrav jeseni

Podokničarke v Ravnah nad Cerknim s pesmijo pripravljajo nepozabna slavja vaščanom in dodajo še kako prireditev. V nedeljo so kot organizatorke koncertne prireditve pozdravile jesen. Mladi vaščani, ki so tako kot Podokničarke sekcija KUD Zora, pa sredi oktobra vabijo na festival Rad bi bil normalen.

Idrijska dekliška skupina Men se lušta pit je jesen pozdravila 
z ubrano pesmijo. Foto: Saša Dragoš
Idrijska dekliška skupina Men se lušta pit je jesen pozdravila z ubrano pesmijo. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > V kulturno bogati vasi je pred polno dvorano najprej stopila Fehtarca, idrijska slepa igralka Metka Pavšič, z večno aktualno monokomedijo. Nasmejan uvod v tradicionalno, deveto prireditev Pozdrav jeseni je napovedal zabavno glasbeno pevsko nadaljevanje.

Ščepec poezije iz svoje zbirke Utrinki je dodal Peter Klinc, Pavšičeva pa je s predstavo napovedala pot v Prago, na festival bele palice, kjer bo odigrala svojo največjo uspešnico, monodramo Vinka MöderndorferjaNičesar ne obžalujem. Po vrnitvi bo z jubilejno, stoto predstavo 20. oktobra nastopila v domači Idriji.

Spomine na poletje in Dalmacijo je z znanimi uspešnicami obudila odlična ljubljanska klapa Lavanda. Za presenečenje je poskrbela idrijska dekliška pevska skupina Men se lušta pit z vodjo Polono Bogataj. Čeprav doslej o skupini skoraj ni bilo slišati, so dekleta zahteven program ljudskih in umetnih pesmi obvladale z lahkoto in ubrano. Pevke pojasnjujejo, da v okviru mladinskega centra v Idriji redno vadijo dve leti. Nastopile so že na prireditvi Primorska poje, največ pa prepevajo po domovih upokojencev. Za prvi samostojni koncert še zbirajo pogum in širijo repertoar. Pozdrav jeseni ni minil brez predstavitve mladih glasbenih talentov, ki jih imajo Ravne v izobilju. Mladi so tudi organizatorji odmevnega festivala Rad bi bil normalen. “Sredi oktobra smo že 19. festival napolnili z dvodnevnim dogajanjem. V ospredju so koncerti devetih domačih in tujih alternativnih glasbenih skupin, a ne bo manjkalo niti drugega dogajanja. Tako tudi starejši vaščani, ki se zvesto udeležujejo festivala, dobijo priložnost, da se seznanijo s tem, kar zanima nas mlade,” je povedal organizator Matevž Rijavec. “Na to smo zelo ponosni. Nenazadnje so Ravne najmanjša vas s tako velikim festivalom alternativne scene v državi,” je dodal glasbenik, basist Nejc Drole, ki se veseli festivalskega druženja 13. in 14. oktobra.

Njegova sestra Tina Drole, vsestranska, a zadnja leta predvsem operna pevka, je minuli teden z dunajske univerze prišla na pomoč Podokničarkam. “Čeprav je naše poslanstvo vaščane s pesmijo in voščili razveseljevati ob pomembnih jubilejih, ne želimo zveneti razglašeno. Na dvodnevnih vajah s Tino smo zelo napredovale,” je bila zadovoljna Metka Prezelj. Podokničarke sestavljajo skoraj vse vaške žene in dekleta, ki so jesen in vse, ki so jo v Ravnah pozdravili, pogostile z domačimi dobrotami.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano