Po krasnem Krasu

Znana pesem Miroslava Košute Na Krasu je krasno že 22 let privablja številne pohodnike. Traso organizatorji vsako leto nekoliko spreminjajo in izpostavljajo različne zanimivosti na poti. Tudi letos se bodo podali na pot v Tubljah in pohod zaključili v Praprotu, na prireditvi Kraški oktoberfešt.

Pohodi Na Krasu je krasno že več kot dvajset let privabljajo 
ljubitelje Krasa in narave. Foto: Neža Pahor
Pohodi Na Krasu je krasno že več kot dvajset let privabljajo ljubitelje Krasa in narave. Foto: Neža Pahor

TUBLJE, PRAPROT > Zbirališče za vse pohodnike bo v nedeljo med 8.30 in 9.30 v Praprotu, ki je od mejnega prehoda Gorjansko oddaljeno dober kilometer. Organizatorji, vaška skupnost Tublje, Slovensko društvo Vigred, Jamarsko društvo Grmada, Planinski odsek Smučarskega kluba Devin in Razvojno društvo Pliska, bodo poskrbeli za prevoz do Tubelj pri Komnu, od koder bodo pohodniki ob 10. uri tudi začeli pohod.

Letošnja posebnost: Katrna jama

Trasa pohoda se vsako leto nekoliko spreminja, letošnja posebnost pa je organiziran ogled Katrne jame. Voden pohod po trajal približno štiri ure, organizatorji pa obljubljajo izvedbo v vsakem vremenu. Pot ni zahtevna, vendar pa so planinski čevlji obvezni.

Pohod se bo zaključil v Praprotu, kjer bo celoten vikend potekal Kraški oktoberfešt. Na prireditvenem prostoru si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo o kamnu in prikaz obdelave kamna ter razstavo gob. Večer pa se bo zaključil z ansambloma Domači zvoki, Nebojsega in festivalom amaterskih godcev in pevcev.

Z zabavo in športom povezujejo Kras

Kraški oktoberfešt bo sicer obiskovalce vabil cel vikend. Začeli bodo že jutri z nastopom kulturnih društev in skupine 3 prašički, nadaljevali v soboto s turnirjem v briškoli in šahu ter večerno zabavo, zaključek pa bo, kot že tradicionalno, okronalo prav nedeljsko dogajanje s pohodom, ki povezuje Kras.

V več kot dvajsetih letih je postal pohod priljubljeno zbirališče pohodnikov in ljubiteljev Krasa. Posebnost pohoda je, da organizatorji za vodenje in pogostitev zbirajo le prostovoljne prispevke. PEM


Najbolj brano