Italijansko znanje za tuja odličja

Pred dnevi se je z zmago Srbije v Azerbajdžanu in Gruziji končalo žensko člansko evropsko odbojkarsko prvenstvo. Slovenke se nanj niso uvrstile, je pa naša odbojka imela tam strokovno zastopstvo - člana izvršnega odbora (IO) Zveze odbojkarskih trenerjev Slovenije, Primorca Zorana Jerončiča.

Strokovni in novinarski komentator na RAI Sport   Andrea 
Luchetta in  Maurizio Colantoni ter primorski trener Zoran 
Jerončič na prizorišču EP.



 Foto: Osebni Arhiv Z. Jerončiča
Strokovni in novinarski komentator na RAI Sport Andrea Luchetta in Maurizio Colantoni ter primorski trener Zoran Jerončič na prizorišču EP.  Foto: Osebni Arhiv Z. Jerončiča

TBILISI > Odbojkarice Srbije so v finalu evropskega prvenstva s 3:1 premagale Nizozemsko. Bronasto odličje je osvojila Turčija. V malem finalu je s 3:1 premagala Azerbajdžan. Dogajanje na evropskem prvenstvu (EP) je na prizorišču spremljal donedavni trener Luke Koper Zoran Jerončič. In zakaj se je odločil za dolgo pot na EP?

“Kot eden akreditiranih trenerjev evropske odbojkarske zveze in član izvršnega odbora slovenske trenerske odbojkarske organizacije imam možnost spremljati največja odbojkarska tekmovanja, kar čutim tudi kot dolžnost. Le če redno spremljaš razvoj odbojke na najvišji ravni, lahko kot trener vsako sezono dodaš kaj novega. Tokrat sem se za odhod odločil predvsem zaradi spremljanja dogajanja v skupini v gruzijskem Tbilisiju, kjer sta igrali Italija in Belorusija. V Italiji sem se izšolal kot trener, v Belorusiji pa sem predavatelj na visoki trenerski šoli v Minsku.”

“ Kot eno od značilnosti prvenstva bi omenil visoke uvrstitve reprezentanc, kjer so se že pred leti odločili za italijansko odbojkarsko šolo.”

> Kako sta se odrezali vaši reprezentanci?

“Belorusija je s sedmim mestom presegla pričakovanja. Vlaganje v šolanje trenerjev s tujimi strokovnjaki se močno pozna. Italija in Hrvaška sta zaostali, gruzijska reprezentanca pa ni bila kos konkurenci. Računal sem, da bodo Italijanke prve in da bodo za njimi Hrvatice z odličnimi posameznicami iz italijanske lige, vendar se je zasukalo drugače. Italijanke so bile prve le v skupini, EP pa so končale kot pete. Hrvatice niti v skupini niso prišle do drugega mesta, ki so ga zasedle Belorusinje. Bile so tretje in so zato dobile težjega tekmeca iz skupine A, Nizozemsko, takoj izpadle ter domov prišle enajste.”

> Kako komentirate razplet boja za odličja?

“Dogajanje so v precejšnji meri zaznamovala dopinška odkritja. Ujeti sta bili Srbkinja Ana Antonijević in Italijanka Myriam Sila. Ob tem so tako Srbkinje kot Italijanke pestile številne poškodbe. Zato je zame presenečenje, da so Srbkinje postale prvakinje, kar potrjuje, da imajo tako širino kot kakovostno stroko na čelu z Zoranom Terzićem. Druga značilnost prvenstva je bila ta, da se menjave selektorjev tik pred prvenstvom niti Rusiji niti Hrvaški niso obrestovale. V ženskih ekipah so takšne šok terapije bolj tvegane kot v moških. Rusija je s šestim mestom zame celo največje razočaranje, saj bi po potencialu morala priti v krog nosilcev odličij. Kot tretjo značilnost prvenstva bi omenil visoke uvrstitve reprezentanc, kjer so se že pred leti odločili za italijansko odbojkarsko šolo. V ta krog sodita srebrna Nizozemska in bronasta Turčija. Naslednja značilnost je dober občutek organizatorjev, da naredijo evropsko prvenstvo za svojo zlato generacijo. Azerbajdžan je končal četrti - še nikoli tako visoko. V tehničnem smislu je bilo videti, da je napredovala igra po servisu nasprotnika. Obrambe po servisu so vse bolj izpopolnjene in prihaja do uspešnih protinapadov.”

> Slovenija se s prejšnjo zasedbo ni uvrstila na EP. Ali bi s prenovljeno letos lahko dostojno igrala ?

“Po tem, kar sem videl na SP do 23 let, kjer so bila naša dekleta v finalu in kar je bilo prikazano na tem EP, bi se lahko borili za deseto mesto. Čez dve leti bo na Češkem pravi trenutek za to generacijo, še posebej, če bodo pod vodstvom Alessandra Chiappinija dekleta še napredovala. Poleg tega se bo na prvenstvo tudi laže uvrstiti, saj se krog sodelujočih reprezentanc širi s 16 na 24.”

> Kakšno je bilo vzdušje na prvenstvu izven meja Evrope?

“Organizatorji z obrobja Azije so se potrudili, da je bilo z dvoranami, hoteli in prevozi vse v redu, manjkala pa je medijska podpora pred prvenstvom. Ljudje niso živeli z odbojko. Tribune so bile v glavnem slabo zasedene. Opaziti je bilo tudi ogromne socialne razlike - od luksuznih sosesk do takšnih, kot sem jih videl na Filipinih. Peščica se vozi v luksuznih avtomobilih, ostali vozni park pa v glavnem sestavljajo taksisti. Moj prevoznik je potožil, da kljub temu, da vozi na poceni plin, z vožnjo od prvega svita do poznega večera na dan ne zasluži več kot deset dolarjev.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano