Barkolana napolnila tržaške hotele

Tržaški hotelirji so zagotovo veliki ljubitelji Barkolane. Kako tudi ne bi bili, ko pa jim ta jadralska prireditev vsako leto napolni hotele. Tudi letos je tako, marsikje bodo gostje čez vikend zasedli vse do zadnje postelje. To še posebej velja za hotele, ki tako rekoč iz sob ponujajo pogled na prizorišče tega prestižnega tekmovanja. “Zaradi velikega povpraševanja imamo celo čakalni seznam,” pravi direktor hotela Savoia Excelsior Palace Riccardo Zanellotti.

Hoteli s  pogledom na Barkolano, med njimi prestižni Savoia, 
imajo za  konec tedna zasedene vse sobe.
Hoteli s pogledom na Barkolano, med njimi prestižni Savoia, imajo za konec tedna zasedene vse sobe.  

TRST > Tržaški hotelirji so nedvomno zadovoljni, nekateri govorijo celo o rekordni zasedenosti za obdobje Barkolane, ki sicer vedno privabi veliko gostov v Trst. “Hotel je polno zaseden, samo za rezervo pustimo kako sobo ali dve, če se zadnji hip oglasijo gostje, ki bi jih stežka zavrnili. Seveda pa imamo tudi čakalni seznam za primer, ko bi se sprostila kakšna soba,” pravi Riccardo Zanellotti, direktor prestižnega hotela Savoia Excelsior Palace, kjer je 142 sob. Da so za Barkolano razprodani, je običajno, pravi: “Veliko gostov rezervira sobo za eno leto vnaprej, saj je povpraševanje zares veliko.”

Med njihovimi gosti zdaj prevladujejo Italijani, saj zaradi Barkolane pride v Trst veliko italijanskih ladjarjev ali drugih, ki se tako ali drugače ukvarjajo s plovili. Med gosti je sicer še veliko Avstrijcev, pa tudi Madžarov, Slovencev in Hrvatov. V letih, ko je na Barkolani tekmovala še jadrnica Esimit, so slovenskega vodjo projekta Igorja Simčiča in dobršen del ekipe gostili prav v tem hotelu.

Veliko povpraševanje je dvignilo tudi cene. Za dvoposteljno sobo v tem hotelu, ki v povprečju stane 250 evrov, je zdaj treba odšteti približno dvakrat več. “Nekateri gostje želijo sobo v hotelih, ki gledajo na morje in barke. Vsi taki hoteli zaradi velikega povpraševanja dvignejo cene. Imamo to srečo, da so prav nasproti našega hotela vsa najbolj prestižna plovila z Barkolane,” še pravi Zanellotti. Seveda nekatere bolj luksuzne sobe stanejo več; za predsedniške apartmaje je, denimo, treba odšteti 3000 evrov na noč.

Grand hotel Duchi D'Aosta, na robu največjega trga v Trstu, prav tako ponuja razgled na jadrnice. Gostov jim niti zdaj ne manjka. “Za konec tedna smo polno zasedeni,” so povedali na recepciji.

Zadovoljni so tudi v Hotelu Milano, prav tako v samem osrčju mesta in streljaj od morja. “Vseh 44 sob je zasedenih, med gosti je precej članov tekmovalnih ekip,” pravi hotelir Stefano Stern. Veliko njihovih gostov je sobo rezerviralo že pred meseci, najbolj zagreti pa celo lani. Stern se ne izmika vprašanju višanja cen. “Cene smo dvignili za približno 30 odstotkov. Pa ne samo zaradi Barkolane, temveč zato, ker hotel med letom ni bil zaseden toliko, kot smo pričakovali. Višje cene veljajo le za konec tega tedna. Soba, ki običajno stane 90, je zdaj 120 evrov.”

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano