V Srbijo prispela prva miga iz Rusije; letalstvo posodablja tudi Hrvaška

Na srbsko vojaško letališče Batajnica je v ponedeljek prispelo rusko transportno letalo, ki je pripeljalo dve vojaški letali mig-29 kot del vojaško-tehnične pomoči Moskve Beogradu. Do petka naj bi prispeli še štirje migi, kar bodo prva nova vojaška letala v srbski vojski po razpadu nekdanje JLA. Letalske sile posodablja tudi Hrvaška.

V Srbijo sta v ponedeljek prispela prva miga iz Rusije, do 
petka naj bi prispeli še štirje.  Foto: Krasimir Grozev/Wikipedia
V Srbijo sta v ponedeljek prispela prva miga iz Rusije, do petka naj bi prispeli še štirje.  Foto: Krasimir Grozev/Wikipedia

BEOGRAD, ZAGREB > Za rusko vojaško pomoč Srbiji sta se v začetku julija dogovorila predsednika držav Vladimir Putin in Aleksandar Vučić. Srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin, ki je napovedal, da bodo do petka prispela še štiri letala, je spomnil, da v Batajnico nova vojaška letala niso prispela že od leta 1987.

Načelnik generalštaba srbske vojske general Ljubiša Diković je ocenil, da gre za zgodovinski dogodek, s katerim so rešili srbsko vojaško letalstvo. Napovedal je, da bodo hkrati krepili obrambne sposobnosti Srbije.

V ponedeljek so v Srbijo prispeli tudi ruski strokovnjaki, ki bodo s srbskimi kolegi sestavljali nova letala. Letalske okrepitve nameravajo predstavili na paradi ob dnevu osvoboditve Beograda 20. oktobra.

Tudi Hrvaška namerava nadomestiti svoja stara vojaška letala mig-21 iz časov JLA, a so se odločili za nakup letal zahodne izdelave. Danes naj bi na hrvaškem ministrstvu za obrambo odprli ponudbe, ki so jih julija zahtevali od petih morebitnih prodajalcev - ZDA, Izraela, Grčije, Švedske in Južne Koreje.

ZDA, Izrael in Grčija naj bi ponudili rabljene različice letal F-16, Švedska in Južna Koreja pa nova letala gripen JAS-39 in FA-50.

Hrvaška namerava kupiti 12 vojaških letal, ki naj bi na Hrvaško prispela do leta 2020. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo za letala plačali milijardo evrov proračunskega denarja.

STA


Najbolj brano