Umrl je Tom Petty

V poznih sinočnjih urah je ljubitelje rocka pretresla novica, da je v Santa Monici za posledicami srčnega infarkta umrl legendarni ameriški roker Tom Petty. Čez slabe tri tedne bi dopolnil 67 let.

Tom Petty pred petimi leti na koncertu v toskanskem mestu 
Lucca Foto: Andraž Gombač
Tom Petty pred petimi leti na koncertu v toskanskem mestu Lucca Foto: Andraž Gombač

SANTA MONICA > Leta 1950 v floridskem mestu Gainesville rojeni Tom Petty je na dolgo popotovanje krenil v drugi polovici sedemdesetih s slovitim bendom The Heartbreakers. Ni rohnel, rušil in razbijal dekadentne tradicije kakor sočasni punk, marveč se je nanjo, na tradicijo, močno naslonil, v njej uzrl neprecenljivo zakladnico.

S svojim nekoliko nosljajočim glasom se je vokalno še najbolj približal vodji skupine The Byrds Rogerju McGuinnu, s poetiko in zvenom pa Bobu Dylanu, skupini Rolling Stones, Neilu Youngu. Zabrisal je mejo med kitarskim rockom in melodičnim popom, radijske uspešnice pa krepčal s slikovitimi videospoti - najbolj domiseln je bržkone pospremil pesem Don't Come Around Here No More, posnet v slogu Alice v čudežni deželi. Med njegove največje uspešnice sodijo še American Girl, Free Fallin', Breakdown, Refugee, I Won't Back Down, Runnin' Down a Dream in Learning to Fly.

V osemdesetih letih je bil član superskupine Traveling Wilburys, ki so jo sestavljali še Roy Orbison, George Harrison, Bob Dylan in Jeff Lyne, v devetdesetih pa eden najtesnejših sodelavcev Johnnyja Casha pri izvrstnih albumih iz niza American Recordings.

Lani in letos je s spremljevalnimi The Heartbreakers na ameriški turneji praznoval 40-letnico kariere, s svojim še starejšim bendom Mudcrutch je izdal nov studijski album, neprofitna dobrodelna fundacija MusiCares pa ga je razglasila za osebnost leta. To čast si je prislužil tako z neizmernim vplivom na popularno glasbo kakor z zavzemanjem za avtorske pravice in dobrodelnostjo - dolgo vrsto let je pomagal zlasti brezdomcem.

Na evropsko turnejo je krenil poredko - pred petimi leti precej slovenskih poslušalcev ni zamudilo izjemne priložnosti, da ga v živo slišijo na koncertu z bendom The Heartbreakers v toskanskem mestu Lucca.

AG


Najbolj brano