“Mlinov na reki Reki skorajda ni več”

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine so na gradu Prem odprli fotografsko-literarno razstavo, ki opozarja na že skoraj izginulo dediščino mlinov in žag na reki Reki. Razstavili so 13 panojev z avtorskimi fotografijami in literarnimi mislimi. Naslovili so jo Pripoved mlinov v objemu reke Reke danes.

Avtorske fotografije članov odbora za varstvo kulturne dediščine na premski razstavi  prikazujejo detajle ruševin in 
obnovljenih mlinov na reki Reki, ki jih je bilo nekoč vsaj 40. O 
pomenu razstave je spregovorila Anu Kahuna (prva z desne). 

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Avtorske fotografije članov odbora za varstvo kulturne dediščine na premski razstavi prikazujejo detajle ruševin in obnovljenih mlinov na reki Reki, ki jih je bilo nekoč vsaj 40. O pomenu razstave je spregovorila Anu Kahuna (prva z desne).  Foto: Lea Kalc Furlanič

PREM > “Tu so ljudje stoletja živeli, povezani z naravo. Generacije so se preživljanje z mlinarstvom in žagami, danes pa je v nekaj obnovljenih mlinih te dejavnosti le še za vzorec. Da bi se bolj zavedali, kako dragocena je ta naša dediščina, kako izjemno identiteto je dala tem krajem in ljudem, in to zavedanje prenesli tudi na prihodnje rodove, smo se v odboru za varstvo kulturne dediščine odločili poiskati nekaj ostankov mlinov in žag ob Reki in jih skozi fotografski objektiv in literarni zapis predstaviti javnosti,” je na odprtju razstave povedala vodja odbora Anu Kahuna.

Odbor deluje v okviru Parka Škocjanske jame, ki je razstavo tudi podprl. Na njej je sodelovalo 13 prostovoljcev, ki so se poleti s pomočjo načrta lokacij mlinov in žag ob Reki in njenih pritokih od ilirskobistriškega do divaškega območja (tu je delovalo 43 mlinov in žag), podali v iskanje njihovih ostankov, v večini ruševin.

“Da ne bi posegali v zasebnost lastnikov teh objektov, smo se odločili, da na panojih z avtorskimi fotografijami ne izpostavimo lokacij mlinov in njihovih lastnikov. Zagotovo pa se bo treba kmalu, dokler so ruševine mlinov še kolikor toliko vidne, lotiti natančnega popisa mlinov,” je dodala Darja Kranjc, koordinatorka projekta in etnologinja iz Parka Škocjanske jame. Nekaj domačinov, ki so tudi lastniki mlinov, pa je razočaranih vzkliknilo: “Mlinov na reki Reki ni več.”

Razstava bo na ogled do konca oktobra, nato jo bodo selili v Park Škocjanske jame.

LKF


Najbolj brano