Izžreban vrstni red predsedniških kandidatov na glasovnicah

Zastopniki kandidatov, ki se bodo 22. oktobra potegovali za mesto predsednika republike, so danes izžrebali vrstni red na glasovnicah za volitve.

Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar 
med žrebom vrstnega reda kandidatov za predsedniške 
volitve. Foto: STA
Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar med žrebom vrstnega reda kandidatov za predsedniške volitve. Foto: STA

LJUBLJANA > Tu je seznam kandidatov po vrstnem redu, kot bodo navedeni na volilnih lističih:

1. Suzana Lara Krause (SLS)

2. Angelca Likovič (Za otroke!)

3. Maja Makovec Brenčič (SMC)

4. Boris Popovič (Slovenija za vedno)

5. Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija)

6. Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca)

7. Borut Pahor (neodvisni kandidat)

8. Ljudmila Novak (NSi)

9. Romana Tomc (SDS)

Zdaj, ko je določen vrstni red na glasovnicah za volitve, gredo lahko volilni lističi v tisk. Po besedah direktorja službe državne volilne komisije Dušana Vučka bodo že kmalu začeli pošiljati volilna gradiva v tujino. Skupaj bodo natisnili več kot 1,7 milijona glasovnic.

Vučko je po žrebu vrstnega reda kandidatov dejal, da bodo zadnja volilna gradiva šla na pošto za tujino predvidoma v ponedeljek v naslednjem tednu, morda manjši del še v torek. Kot je dejal, priprave na volitve tečejo brez težav.

Kljub pritožbi Aleša I Cepiča na odločbo DVK o zavrnitvi kandidature, kar je za nekaj dni zamaknilo žreb, bodo lahko še vedno pravočasno izpeljali vse postopke za izvedbo volitev. “Seveda bi nam bilo ljubše, če do pritožbe ne bi prišlo in bi lahko s tiskom začeli že v petek. Torej nekaj zamude je, ampak ne govorimo o tem, da ne bi bili pravočasni,” je dejal.

Nekateri predsedniški kandidati so se tudi udeležili žreba, čeprav so žrebali njihovi zastopniki. Kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič je zadovoljna z izžrebano številko tri, saj je to njena srečna številka. “Verjamem, da bodo Slovenci in Slovenke prepoznali, kaj vse ta številka nosi, na čem sloni moj program za kandidaturo in da res verjamem v Slovenijo, ki zna in zmore. To je sporočilo moje kampanje,” je dejala medijem po žrebu.

Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca), ki bo na glasovnici pod številko šest, pa je dejal, da mu sama številka nič ne pomeni in da se ne ukvarja z numerologijo. “Pomemben je človek. Če človek prepriča, je vseeno, katero številko nosi. Pomembno je, da volilke in volilci vedo, koga obkrožiti,” je dejal.

Zastopnik Boruta Pahorja, aktualnega predsednika države, Mirko Pečarič pa vidi simboliko tako v vrstnem redu, po katerem je žrebal, kot tudi v izžrebanem vrstnem redu. “Žrebal sem kot tretji in izžrebal številko sedem. Seštevek tega je 10, torej odlično,” je dejal in dodal, da številka sedem prav tako pomeni sedmi dan v tednu, torej nedelja, ko bodo volilci šli na volišča.

STA


Najbolj brano