Predsednik bo dobival 5419 evrov bruto plače

Čeprav je predsednik Republike Slovenije prvi državljan države, to še ne pomeni, da ima tudi najvišjo plačo. Tisti od devetih kandidatov, ki bo zmagal na predsedniških volitvah, bo na mesec prejemal 5419 evrov bruto plače. Marsikdo v javnem sektorju zasluži več.

Borut Pahor ni med največjimi zaslužkarji med politiki. Foto: Matej Vidmar
Borut Pahor ni med največjimi zaslužkarji med politiki. Foto: Matej Vidmar

LJUBLJANA > Predsednik republike je namreč uvrščen v najvišji, 65. plačni razred, kamor sodijo tudi predsedniki vlade, državnega zbora, vrhovnega in ustavnega sodišča. S tem se uvršča na 47. mesto v javnem sektorju. Poleg osnovne plače, ki znaša 5419 evrov bruto, je upravičen do nekaterih drugih osebnih prejemkov in povračil, za te pravice pa se uporabljajo določbe zakona o poslancih. Tako ima med drugim pravico do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, regresa za prehrano in letni dopust, nadomestila za ločeno življenje, povračila stroškov za službena potovanja in do 40 dni letnega dopusta. Dosedanji predsednik Borut Pahor je na mesec dobival nekaj več kot 3000 evrov plače (julija je dobil 5938 evrov bruto), na začetku mandata pa se je odrekel uporabi brunarice na Brdu, izplačilom dnevnic za službene poti in še nekaterim ugodnostim. Prav tako se je nadomestilu odpovedala Pahorjeva partnerka Tanja Pečar.

Tudi zaradi takšnih odločitev se je proračun urada predsednika republike v zadnjih letih zmanjševal. Od leta 2010 do leta 2016 je bil proračun zmanjšan za približno 35 odstotkov. V letu 2010 je imel na voljo 3,5 milijona evrov, v letu 2016 pa 2,3 milijona. V uradu predsednika republike je trenutno zaposlenih 38 ljudi, kar je pet manj kot ob koncu mandata prejšnjega predsednika Danila Türka. Od teh jih je enajst vezanih na mandat aktualnega predsednika.

Cepičeva pritožba zavrnjena, danes žrebanje vrstnega reda

Vrhovno sodišče je včeraj zavrnilo pritožbo Aleša I Cepiča na odločbo Državne volilne komisije (DVK), ki je v četrtek zavrnila njegovo predsedniško kandidaturo, ker je namesto zahtevanih 5000 priložil le 57 podpisanih obrazcev podpore volivcev. DVK bo tako sedaj lahko izvedla žrebanje vrstnega reda predsedniških kandidatov na glasovnicah. Žrebanje bo danes.

Slovenski predsednik tudi sicer spada med slabše plačane šefe držav. Pred leti je celo zaokrožila informacija enega od tujih spletnih portalov, da naj bi Pahor spadal med peterico najslabše plačanih predsednikov na svetu, a so bili ti podatki nepopolni in nepreverjeni. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović ima tako nekoliko nižjo plačo od Pahorja, saj na mesec dobiva nekaj več kot 5000 evrov.

Med najbolje plačanimi predsedniki je italijanski. Sergio Mattarella na mesec zasluži 18.300 evrov. Avstrijski predsednik Alexander van der Bellen pa približno 26.500 evrov na mesec. Manj od slovenskega predsednika je denarno nagrajen predsednik najrevnejše države Evropske unije - Bolgarije (2700 evrov). Slovaški predsednik Andrej Kiska dobiva 9100 evrov na mesec, kar je le malo manj od močnega francoskega predsednika, ki zasluži okrog 11.000 evrov na mesec. Sicer pa se niti Borut Pahor z varčnostjo ne more meriti s papežem Frančiškom. Njegova plača znaša 0 evrov.

Jutri o tem, kako bi predsednika volili Primorci

V jutrišnji številki Primorskih novic bomo objavili izide prve javnomnenjske raziskave, ki jo je za nas opravila agencija Valicon. Posebej smo merili podporo, ki bi jo posameznemu kandidatu namenili volilci na Primorskem.

DENIS SABADIN


Najbolj brano