Islamska država prevzela odgovornost za napad v Marseillu

Džihadistična skupina Islamska država je prevzela odgovornost za nedeljski napad na glavni železniški postaji v francoskem mestu Marseille, v katerem je moški z nožem ubil dve ženski. Vendar pa francoski preiskovalci po trditvah neimenovanega vira doslej povezave med napadalcem in Islamsko državo niso našli.

Marseille Foto: Vir: Wikipedia
Marseille Foto: Vir: Wikipedia

PARIZ > Propagandna agencija džihadistične skupine Amak je namreč poročala, da je napad izvedel vojak IS. Vendar pa preiskovalci te informacije niso mogli potrditi.

Je pa pristojni tožilec Francois Molins na novinarski konferenci v Parizu razkril nekatere nove podrobnosti o napadalcu. Povedal je, da ga je policija prijela že prejšnji teden zaradi kraje v zahodnem delu Lyona, a lokalne oblasti zaradi pomanjkanja dokazov niso mogle sprejeti odločitve o izgonu.

Sodeč po njegovem potnem listu naj bi bil napadalec 29-letni tunizijski državljan Ahmed H. Vendar pa varnostne službe o njegovi identiteti niso povsem prepričane, saj se je v policijskih zapisnikih pojavljal že pod sedmimi različnimi imeni. Prejšnji teden je sicer policiji v Lyonu dejal, da je zasvojenec z drogami in da nima stalnega naslova.

Molins je tudi potrdil, da so priče napadalca pred napadom slišale kričati "Alah je velik". Ženski je zabodel z 20-centimetrskim nožem, nato pa padel pod streloma vojakov posebne protiteroristične enote. Ta od leta 2015 oz. v času izrednih razmer v Franciji zaradi več terorističnih napadov v zadnjih letih skrbi za varnost na občutljivih območjih.

Preiskavo napada je prevzela protiteroristična enota tožilstva.

STA


Najbolj brano