Brezplačna smetana

Drevi ob 19. uri bo župan Peter Bossman na Tartinijevem trgu slovesno odprl 8. Festival evropskega in mediteranskega filma, ki v Piran vsako leto pripelje uspešnice z mednarodnih filmskih festivalov v Berlinu, Cannesu, Benetkah, Torontu, Karlovih Varih ... Tudi s sarajevskega, ki ga vodi Mirsad Purivatra - prav njemu bodo drevi podelili festivalsko nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu.

Festival bo drevi odprla projekcija filma Zadnji ledeni lovci, ki 
ga je posnel veliko prezgodaj umrli Jure Breceljnik. Foto: Rožle Bregar
Festival bo drevi odprla projekcija filma Zadnji ledeni lovci, ki ga je posnel veliko prezgodaj umrli Jure Breceljnik. Foto: Rožle Bregar

PIRAN > Na festivalu, ki so ga leta 2010 ustanovili v spomin na direktorja fotografije Vilka Filača, bodo v kulturnem centru Mediadom Pyrhani in Tartinijevem gledališču do sobote predvajali 33 filmov, ki so jih posneli avtorji iz 22 držav. Letos bodo posebej izpostavili filmsko produkcijo Velike Britanije: predvajali bodo Tiho strast, film o pesnici Emily Dickinson, ki ga je režiral Terence Davies, Hišo kraljevega namestnika, v kateri režiserka Gurinder Chadha prikazuje konec britanske kolonialne vladavine v Indiji, film Una, s katerim režiser Benedict Andrews gledalcu približa “pot mlade ženske, ki bi rada dobila nazaj del svoje preteklosti”, medtem ko bo sloviti Ken Loach zastopan s filmom Jaz, Daniel Blake, portretom “slehernika v boju proti absurdnemu sistemu podeljevanja socialnih podpor v Veliki Britaniji”. Na ogled bo še strastna Lady Macbeth v režiji Williama Oldroyda.

Nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu bo na drevišnji otvoritveni slovesnosti prejel dolgoletni direktor Sarajevskega filmskega festivala Mirsad Purivatra. “Od osemdesetih let prejšnjega stoletja deluje kot direktor Obala Art Centra, v okviru katerega je bil med vojno v Bosni in Hercegovini producent odmevnih gledaliških predstav. V Sarajevu je gostil umetnike z vsega sveta in prevzel pobudo za delovanje vojnega kina,” so zapisali v utemeljitvi nagrade in poudarili, da se je Sarajevski filmski festival pod njegovo taktirko “razvil v enega najvplivnejših v Evropi in v vodilnega v jugovzhodni Evropi”.

Festivalsko žirijo bodo letos sestavljali direktor motovunskega filmskega festivala Igor Mirkovič, izvršna direktorica Mednarodne filmske akademije (IFA) Marija Krunić in Jure Matičič,podpredsednik Art kino mreže Slovenije ter vodja programa Mestnega kina Domžale. Podelili bodo nagrado za najboljši film festivala (grand prix) in nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije.

Cikel Nova Slovenija, v katerem bodo predvajali domače filme, bodo drevi po koncertu skupine Orlek odprli Zadnji ledeni lovci v režiji veliko prezgodaj umrlega Jureta Breceljnika. Slovensko-islandski koprodukcijski dokumentarec o izginjajoči kulturi Inuitov na vzhodni Grenlandiji bodo na oder pospremili fotograf filma Rožle Bregar ter producenta Natalija Gros in Slaviša Majstorovič.

Na festivalu bodo pripravili tudi filmski delavnici in s posebnim programom nagovorili otroke in mladino. Nanizali bodo javne pogovore z režiserji Janom Cvitkovičem, Matjažem Ivanišinom in Markom Naberšnikom ter hrvaškim igralcem Goranom Bogdanom, ki je letos nastopil v ameriški seriji Fargo.

Na zaključni sobotni slovesnosti bodo podelili nagrade in počastili igralca Borisa Cavazzo, ki bo prejel nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu.

Projekcije vseh filmov na festivalu bodo brezplačne.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano