Gola Mona Liza je morda delno Leonardovo delo

Strokovnjaki v muzeju Louvre proučujejo risbo gole ženske, ki kaže očitne podobnosti z znamenito sliko Leonarda da Vincija Mona Liza. Risba z ogljem, ki je poznana kot Monna Vanna in jo sicer hranijo v Muzeja Conde, je bila doslej pripisana mojstrovi florentinski delavnici. Kustosi iz Muzeja Conde menijo, da je vsaj deloma Leonardovo delo.

Monna Vanna
Monna Vanna 

PARIZ > Slika je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP od leta 1862 del obsežne zbirke renesančne umetnosti Muzeja Conde, ki ima svoje prostore v palači Chantilly v francoski prestolnici.

Po mesecih raziskav v muzeju Louvre kustosi iz Muzeja Conde verjamejo, da je risba vsaj deloma Leonardovo delo. “Risba ima svojo kakovost, oblikovanje obraza in rok je zares izjemno. Ne gre zgolj za bledo kopijo,” besede kustosa Muzeja Conde Mathieuja Deldicqueja povzema AFP. “Pred nami je nekaj, kar je nastajalo vzporedno z Mono Lizo v poznih letih Leonardovega življenja,” je dodal.

Kot je še povedal, gre skoraj zagotovo za pripravljalno risbo za oljno sliko, pri čemer sam sklepa, da je risba tesno povezana z Mona Lizo. Roke in telo so namreč skoraj identični, kot na znameniti Leonardovi mojstrovini.

Risba je skoraj enake velikosti kot Mona Liza, drobe luknjice ob figuri pa kažejo na to, da je umetnik morda z njihovo pomočjo figuro prenesel na platno.

Strokovnjak iz muzeja Louvre Bruno Mottin je potrdil, da je risba nastala v času Leonardovega življenja na prehodu iz 15. v 16. stoletja in da je izjemno kakovostna. Po njegovih besedah so dosedanje raziskave tudi potrdile, da ne gre za kopijo izgubljenega originala.

Ob tem je izpostavil, da je potrebna previdnost pri pripisovanju slike Leonardu, ki je umrl v Franciji leta 1519. “Senčenje pri glavi na vrhu risbe je delo desničarja, Leonardo pa je risal z levico,” je pojasnil in dodal, da bo za dokončno sodbo, ali gre res za Leonardovo delo, potrebnega še nekaj časa.

Mottin sicer upa, da jim bo uspelo avtorstvo risbe razvozlati v dveh letih, pravočasno za razstavo, ki jo v Muzeju Conde pripravljajo ob 500. obletnici Leonardove smrti.

Risba je leta 1862, ko jo je za 7000 frankov kupil Aumalski vojvoda, sicer veljala za Leonardovo delo. Vendar so strokovnjaki pozneje podvomili v njegovo avtorstvo in risbo pripisali Leonardovi delavnici.

Danes je sicer znanih približno 20 slik in risb gole Mona Lize.

STA


Najbolj brano