Devet kandidatov je potrjenih

Državna volilna komisija (DVK) je včeraj potrdila še pet kandidatur za predsedniške volitve, kar pomeni, da se bo v predsedniški tekmi pomerilo devet kandidatov.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Kot zadnji je kandidaturo vložil še Andrej Šiško, ki ga je kandidirala stranka Zedinjena Slovenija. Ker je njegovo kandidaturo podprlo dovolj podpisnikov, je postal še deveti predsedniški kandidat. Včeraj je DVK tudi uradno potrdila kandidature še evropske poslanke Romane Tomc (SDS), upokojenke Angelce Likovič (GOD), koprskega župana Borisa Popoviča (SZV) in samostojne podjetnice Suzane Lare Krause. Kandidature aktualnega predsednika Boruta Pahorja, predsednice NSi Ljudmile Novak, kamniškega župana Marjana Šarca ter ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič je DVK potrdil že minuli teden. Ob tem je zavrnila kandidaturo Aleša I Cepiča, saj je kandidaturi priložil le 57 obrazcev podpore, čeprav bi jih potreboval 5000. Zato je tudi preložila za danes predvideno žrebanje vrstnega reda kandidatov na glasovnicah. Cepič ima namreč formalno možnost pritožbe, zaradi česar bo DVK počakala na morebitno odločitev vrhovnega sodišča, odločbo o zavrnitvi kandidature pa so mu že poslali.

Za izvedbo žrebanja sicer ni zakonsko določenega roka, mora pa DVK do 6. oktobra javno objaviti seznam kandidatur. Volitve bodo 22. oktobra. DES


Najbolj brano