S kavča v naravo in telovadnico

“Skupaj za moč srca” je geslo svetovnega dneva srca, 29. septembra. Društvo za zdravje srca Slovenije skuša ljudi ozavestiti, naj vsakdo z majhnimi spremembami načina življenja poskrbi za bolj zdravo življenje in srce. Poziva tudi proizvajalce živil, naj v izdelkih zmanjšajo vsebnost sladkorja in soli.

Že pol ure hoje na dan občutno okrepi zdravje in delovanje 
srca.  Foto: Leo Caharija
Že pol ure hoje na dan občutno okrepi zdravje in delovanje srca.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > V Društvu za zdravje srca Slovenije sporočajo, da bi si moral vsak človek prizadevati za lastno zdravje in življenje, v primeru poslabšanja zdravja pa takoj ukrepati. Te cilje vsebuje tudi geslo letošnjega dneva srca “Skupaj za moč srca”.

Slovenija je na področju preventive bolezni srca v vrhu razvitih držav in sledi cilju do leta 2025 zmanjšati prezgodnjo umrljivost v povprečju za 25 odstotkov. Cilj je skladen s priporočili OZN.

Ljudje še vedno prezgodaj umirajo zaradi nezdravih razvad (kajenje, pitje alkohola, nezdrava hrana, zaležan življenjski slog). Zdravniki ob tem poudarjajo, da je vsakdo sam odgovoren za svoje zdravje. Skrb za zdravje pomeni redno obiskovati zdravnika, opravljati občasne kontrole krvnega tlaka, vrednosti holesterola, LDL, HDL trigliceridov v krvi, se vsak dan gibati in poskrbeti za sprostitev. Slovenija prednjači pri vzgoji mladih in spodbujanju gibanja. Žal vse to opeša, ko mladi odrastejo in vstopijo v zrela leta. Da bi ohranili zdravje mladih še v dobi odraslosti, so nujni načrtno delo in družinski zgledi, kjer jim privzgojijo način prehranjevanja.

Društvo za srce zato pripravlja redna predavanja za vse skupine ljudi, zdravstvene delavnice v šolah in kampanje ozaveščanja. Letos je društvo s preventivnimi akcijami podprlo zavezo podjetja Lidl Slovenija. To je prvi trgovec pri nas, ki vodi akcijo zmanjševanja vsebnosti sladkorja in soli v izdelkih lastnih blagovnih znamk. Zadnja leta je v veliko svojih izdelkih že zmanjšalo količino dodanega sladkorja in soli, do leta 2025 pa se je zavezalo v izdelkih svojih blagovnih znamk vsebnost obojega zmanjšati za 20 odstotkov.

Društvo poziva še druga podjetja z živilskimi izdelki, naj prispevajo k večji ponudbi živil za bolj zdravo življenje. Tako bodo okrepili ponudbo že označenih živil z znakom varovalnega živila - srcem, ki ga podeljuje društvo. JA


Najbolj brano