Gola se veseli eden, asistence pa dva

“Pustite srce na parketu. Verjemite v cilj, borite se do konca, dajte vse od sebe. Če zmagate, bo z vašim uspehom utripalo na tisoče src navijačev na tribunah, doma pred televizorji ...” je selektor Veselin Vujović razlagal menedžerjem, zbranim na kongresu v Portorožu, kaj polaga na srce svojim rokometašem. Očitno deluje, saj so fantje iz slovenske reprezentance z zadnjega svetovnega prvenstva domov prinesli bron.

Veselin Vujović s Sonjo Šmuc iz Združenja Manager Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Veselin Vujović s Sonjo Šmuc iz Združenja Manager Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Slovenski športniki nizajo vrhunske uspehe, kažejo timski duh, ambicijo in samozavest. Tudi slovensko gospodarstvo iz leta v leto posluje bolje; gospodarska rast je zavidljiva, dobičkonosnost se povečuje, brezposelnost upada ... Bo tudi gospodarstvo znalo individualne uspehe številnih podjetij povezati ter vnesti timski duh in več ambicij?

Od nemogočega do mogočega

Rokometni selektor Veselin Vujović je menedžerjem razkril nekatere svoje prijeme, s katerimi misijo nemogoče poskuša spremeniti v misijo mogoče. “Izbral sem igralce, ki jim je igranje v reprezentanci prioriteta. Če ta ni na vrhu, tak igralec ne sodi v reprezentanco. Če ne drhti, ko začne brati seznam izbranih članov reprezentance .... Zame v tem smislu ni nedotakljivih,” je povedal selektor. Ko je iz nabora izločil prvih nekaj igralcev, za katere reprezentanca ni bila prioriteta, a so vedno bili v njej, so bili drugi igralci osupli, prišlo je do loma, revolucije. A bolj kot se je reprezentanca čistila dotlej nedotakljivih, bolj sta se krepila borbenost in vera v uspeh tistih, ki res dihajo z izbrano vrsto.

Vujović od svojih igralcev zahteva borbenost do zadnjega atoma moči in vero v zmago. Če verjameš v zmago, imaš možnost zmagati in torej doseči svoj cilj. Vujović je znan tudi po svojih pravilih, od katerih ne odstopa. “Postavim pravila in pričakujem, da jih igralci spoštujejo. V nasprotnem primeru gredo ven. Ni kaj, ne pomaga jamranje, da pravila niso dobra - so tu, treba jih je spoštovati,” je odločen. Eno izmed njegovih pravil je, da ne obljublja veliko. “V športu ni garancij, zato ne dajem velikih obljub. Vedno pa rečem, da bom naredil vse, kar je mogoče. Tudi igralcem vedno govorim, da se ne smejo predati do konca ali celo izgubiti tekme, še preden se začne.”

Vujović je predstavil še svoj poglede na vlaganje v mlade in timsko delo: “Vlaganje v mlade nikoli ne more biti napaka. Ko je športnik v športnem smislu že “v letih”, star, denimo 36, 37 let, bo pač vsako leto slabši. Mlad športnik pa bo vsako leto napredoval.”

Sodelovanje je nujno povsod, saj skupni napori rodijo večje uspehe. “Gola se veseli en igralec, ena asistenca pa osreči dva - podajalca in tistega, ki da gol,” je še povedal Vujović in z govorniškega odra odbrzel k obveznostim - na trening.

Sodelovanje in povezovanje je nuja

Veliko pogledov Vujovića je blizu tudi menedžerjem. Tudi oni se vse bolj zavedajo nujnosti sodelovanja podjetij. “Cilj mojega drugega mandata je pospeševanje sodelovanja in povezovanja podjetij, saj bomo tako laže dosegli svoje razvojne cilje. Postanimo košarkarski oziroma rokometni tim,” je včeraj pozval predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik.

Združenje je včeraj razglasilo tudi menedžerja leta. To je Janez Škrabec iz podjetja Riko.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano